Far from happy new year

2011.01.07. 13:25

   Már e post megírása közben elhatárolódok önmagamtól, és minden állítástól, amit a következő bejegyzés tartalmaz; előre bánok minden szót, sajnálok minden jelzőt, és szégyenlek minden kijelentést.

  Körül-belül most jutottam el arra a pontra, hogy teljesen megcsömörlöttem a munkámtól, és az azt körülvevő körülményektől. Egyébként teljesen alaptalanul, mert enyém a világ legjobb munkája; gyakorlati hasznot alig hajtok a társadalom hasznára, esetleg csak áttételesen.

   Ugyanakkor ez a legnagyobb hátránya is ennek az egésznek: nem látom a sikert, nem érzem a jutalmat (persze igen, néha, egy-egy hálás tekintetben). Ezen felül ott van még az anyag: a gyerek. Gyereknek látszó biomassza. Vegyes lekvár, amit az élet nekem olyanra főzött, amilyenre. Iszákos, lógós, füves, drogos, nyugtatófaló, sárgacédulás, hiperaktív, figyelemzavaros, agresszív, buta.

   Kevesen vannak, de rémes árnyékuk homályba borítja az értelmes többséget, ezzel együtt az én lelkesedésemet is romba dönti. "Csak hajszálnyival szeretem jobban ezt a munkát, mint azt, hogy hajléktalan legyek."

A bejegyzés trackback címe:

https://senkisemolvassa.blog.hu/api/trackback/id/tr52567325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.01.08. 10:38:41

Ejjjjjjnye má' no! Há' még csak most kezdődött az év. Mi lesz így veled májusban? Hát gyüvőre? Épp hogy elkezdtél tanítani, és már feladnád?
Tény, nem egyszerű a kamaszokkal bánni, pláne nem a mai szép világunkban. De azért ilyen lehangoltnak nem kell lenni.
A világ (és ebbe beletartozik a szűk környezeted is ... sőt, az nagyon beletartozik ám!) pont olyan, amilyenné teszed. Igen, TE magad. Ha ilyenné teszed, akkor ilyen lesz, Ha másmilyenné teszed, akkor másmilyen lesz.
Van valahol ott keleten egy öreg fószer. Hülye köntösökben lófrál fel-alá, meg beszél mindenféle zagyvaságokat össze-vissza. Ember legyen a talpán, aki kihámozza, hogy mit is akar mondani. Én sem értek egy szót sem belőle, de azért bemásolom, hátha neked menni fog:

"Ha félsz valamely fájdalomtól vagy szenvedéstől, vizsgáld meg, tehetsz-e valamit ellene. Ha igen - nincs miért aggódnod. Ha nem - akkor sincs."

"Mindenki maga irányítja sorsát; mi magunknak kell megteremtenünk boldogságunk okait. Csak mi tartozunk ezért felelősséggel, senki más."

:)

dr. Wilbur Swain 2011.01.08. 16:28:09

@csíz: várjávárjávárjá :) a tanítás az egy dolog, az meg, amit én csinálok, az egy teljesen másik - nekem pont a tanítás hiányzik, annak van valami értelme
egyébként idén próbálok lassabb, türelmesebb tempóban élni
nem adom fel, ezért is kezdtem úgy a bejegyzést, hogy elhatárolódok önmagamtól :)

2011.01.09. 11:36:15

@dr. Wilbur Swain:
Ja, vagy hogy te nem tanítasz? Vagy csak papíron? Mondjuk papíron én is katona voltam. Néha még úgy is néztem ki meg olyat csináltam, mint amit a katonák szoktak. De 10 év után rájöttem, hogy a hadsereg az én megítélésem szerint mást jelent, mint amit kis hazánk nevez hadseregnek. Így ezen különbözőség miatt eljöttem onnan és inkább kereső-optimalizálok. ;)

dr. Wilbur Swain 2011.01.09. 16:43:03

@csíz: a szerződésem szerint "kollégiumi nevelőtanár" vagyok, ergo órát nem tartok, max. arra tanítom őket, hogy takarítsanak maguk után, fürödjenek meg, keljenek fel időben - alapvető képességek.
Ez a kereső-optimalizálás azonban annál érdekesebben hangzik!

2011.01.12. 08:32:50

@dr. Wilbur Swain:
Pedig hidd el, nevelőtanárként is egész jól lehet "pedagogozálni". Csak találni kell valami témát, ami érdekli őket, és arról máris tarthatsz valami előadás-/óraféleséget valami klubszobában. Ott még valószínűleg a tanfelügyelet sem nézi, hogy hogyan tartod az órát. És épen ezért még a kezed sincs megkötve ezügyben. Ez a gyerekeknek is jó, meg neked is (főleg, hogy tapasztalatot is szerzel óraadás tekintetében, ami később, ha óraadó tanár leszel, jól fog jönni).
Ha jól láttam, többségében kanok vannak köztük. Namármost nem sok fiú van, akit ne érdekelne mondjuk a hadtörténelem meg a haditechnika. Elég csak 1X felkelteni az érdeklődésüket. Vagy esetleg egy alkalmommal amikor adsz nekik egy kedvezményt, ami nekik fontos, akkor cserében azt kéred, hogy vegyenek részt az első ilyen előadáson, és ott ne csak nézzenek, hanem szorgosan figyeljenek is.
Ha érdekesen adod elő az elsőt, maguktól menni fognak a következőre is. Ez rajtad múlik. Nekem is volt olyan, hogy magamtól (kiképzési tervtől eltérve) tartottam foglalkozásokat különböző dolgokról. És meglepő módon, volt jópár ember, akit érdekelt. Persze mindig lesznek olyanok, akiket nem érdekel, de ez benne van a pakliban. Akár versenyt is rendezhetsz - háziversenyt vagy hasonlót az adott témából. Avagy ráveni őket, hogy csapatban válasszanak ki egy-egy harckocsit, hajót, repülőt, kézifegyvert, akármit, és arról gyűjtsenek be minél több infót, majd adják elő délután.
A hadtöri azért is jó, mert csaták vannak benne, folyik a vér ezerrel, és ez a srácokat érdekli. Pláne, hogy technikával összekötött a dolog. Ráadásul ha olyan időszakról van szó, akkor anyagot is lehet szereni róla bőséggel. Első löketként tudom javasolni a 2. vh. témáját. Azon belül valamelyik hadjáratot vagy csatát (Sztálingrád, Normandia, 1940 május, stb.) Ezernyi videót találsz a neten róla (Youtube) amit le is tudsz tölteni progikkal. Meg ott van egy-két jobbfajta film is, amiből tudsz részleteket kiragadni (Az elit alakulat, Ellenség a kapuknál, Ryan közlegény megmentése, stb.). Egy laptop+projektor, egy PowerPointos előadás meg a videók, és simán összedobsz egy olyat, ami még érdekli is őket. Az első pár előadás lesz nehéz - főleg az első, hogy megfogd a csapatot. Na, arra nagyon készülj fel és semmi parázás meg hasonlók! Lendületesen, poénosan, érdekesen, a helyes előadásmódra ügyelve (előtte sokszor elgyakorolva szabadidődben). És máris lesz értelme a munkádnak, és ők sem kocsmába fognak járni, hanem olyannal foglalkoznak, ami előnyükre válik.
De gondolom többen vagytok ott nevelőtanárok (vagy nem tudom). Össze is foghattok, egymást segíthetitek. Csak ötletek kérdése meg kitartásé. ;)

Az a nagy előnyöd ezügyben, hogy neked mindig jönnek újak. Hátrány is, de egyben előny is. Nekem az volt a nagy probléma mindig, hogy jöttek újak, de maradtak a régiekből is. Így nagyon nehéz volt olyan előadást tartani, ami mindkettőt érdekelte (pláne, hogy a kiképzési tervben adott volt a téma). Az egyik már korábban vagy 3X hallotta azt a témát, tanulta, a másiknak meg még új volt. Az egyiknél még magyarázni kellett, a másik meg csak ült ott és már kívülről fújta az anyagot. Úgy nehéz volt tanítani. neked előnyöd, hogy mindegyik egyívású ezügyben. :)

2011.01.12. 08:38:36

Jut eszembe!
Erre nem akar valaki felőletek benevezni?

www.tehetseggondozas.hu/index.php?f0=fulemule

Jobb oldalt vannak letölthető PDF formátumban a tudnivalók (versenykiírás, feladatok, jelentkezési lap).
Nem, nem én szervezem. Csak egy szakmai fórumon tették közzé, meg mondták, hogy ha tudjuk, hirdessük. Gondoltam szólok róla, hátha van felétek is ember, akit érdekelne, avagy tanár, aki felkarolná.
süti beállítások módosítása