Reform

2008.01.17. 08:41

Predestined: Kórházban    Most az a röpke gondolat jutott az eszembe, ha már így rendes, dolgozó, kereső, adózó állampolgár lettem, hogy miért is nem mi osztjuk be a saját fizetésünket?!
    Gondolok itt most az egészség-biztosításra és a nyugdíjpénztárra. A járulékokat, adókat, faxomsetudja-miket nyilván levonnák, de én személy szerint örülnék, ha én választhatnám meg, hogy ebben a hónapban x, a másikban meg y összeget utalok a magánnyugdíj-pénztáramba.    Az egészségügynél dettó. Ha az autóbiztosításnál nem fogja a kezemet az állam, akkor itt se tegye. Please. Nyilván kell szociális háló, meg közösségi összefogás, és ez így, ahogyan én azt most elképzelem, nem jó. De majdnem. Vagy legalábbis egy jobb(nak látszó) megoldás felé mutat. Így, a jelenlegi helyzetben csak azt látom, hogy a fizetésem nem kicsiny része az államnál marad, tőlük meg sajnálom. Mert nem sok közük van annak a pénznek a racionális elköltéséhez. Nekem nem kell négyes metró, meg új kormányzati negyed. Múltkor olvastam az indexen, hogy ebben a régióban (vagy Európában?) itt, nálunk a legmagasabbak a munkát terhelő járulékok. Hurrá. Persze, mert a vállalkozót nem lehet megfogni. Nem hát, pláne így. A tanáriban láttam egy plakátot, az autó eleje vmi menő gép, benne a klasszikus "kopaszmercis", hátul lerobban járgány, pakol bele a melós. Elől a felirat: "minimálbérre bejelentve", hátul "minimálbért keresek". Hát ez az.
    Ez a hozzáállás nem fog idióta tv- meg rádióreklámoktól megváltozni. Ez már eleve egy kolosszális baromság volt. De nyilván jól jártak: az az arc, aki ezt előterjesztette egy tanulmányban, hogy erre szükségvan, jó lesz, működni fog. Gondolom a szokásos tíz-húsz millióért. Jól jártak a benne szereplő színészek. És jól járt Feri, mert megint tett valami jót ezért a kurva országért.
    Most jöhet egy kis demagógia: nem lett volna butaság ezt az összeget (fogalmam sincs mennyi, így azt sem tudhatom mire elég) inkább ellenőröknek kifizetni napidíjként. Ellenőr bácsi megnézi, ki vett/lízingelt az utóbbi két-három évben luxusautót. No lám, a Kovács Lajos, aki rokkantnyugdíjas. Vagy a Szabó Géza, aki minimálbérre van bejelentve. És mégis Óbudán laknak?! Hogy is van ez?!
    Nyilvánvalóan fogalmam sincs, hogy ez mennyire legális, hány jogszabályt hág át. DE. Valamit kell tenni ebben az ügyben. Az egészségügy is teli van ilyen potyautasokkal. Nem az olyan elsős egyetemistákat kell csesztetni, akiket a kedves anyaintézmény elfelejtett bejelenteni, hanem azokat megkapirgálni, aki "gyanúsak".
    Persze ki dönti el, hogy ki a gyanús, meg ki nem. Én biztos nem, szerencsére az állam sem bökhet már rá csak úgy senkire, hogy "te rendszereellenes elem vagyol". Bááááár... láttam én már karon varjút, meg 2006-ban október 23-át...

A bejegyzés trackback címe:

https://senkisemolvassa.blog.hu/api/trackback/id/tr81300470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása