Tegnap robbant a bomba, a Fidesz államosít, itt a kommunizmus, jajj-jajj. Első ránézésre tényleg elég elszomorító, hogy tulajdonképpen az állam arra kényszerít mindenkit, hogy nyugdíjas éveire félretett pénzét most azonnal öntsük bele a nagymamáink pénztárcájába.

   Miért? Mert másképpen nincs rá fedezet. "A nyugdíjmentő törvénycsomagra a miniszter szerint azért van szükség, mert 2011-ben az állam által kifizetendő, közel 3 ezer milliárd forint összegű nyugdíj 30 százalékára, 900 milliárdra nincs fedezet a nyugdíjkasszában, ugyanis ennyivel kevesebb nyugdíjjárulék érkezik be a társadalombiztosítás nyugdíj pillérébe. (A különbséget az elmúlt években a költségvetés mindig más bevételekből fedezte.)" - index.hu (teljes cikk itt)

   Hogyan? Erről már tudtak a korábbi kormányok, mégsem tettek semmit? A reformok bajnoka, Fletó, hogy nézhette ezt tétlenül? Hát ez meg hogy lehetséges? - tehetnénk fel az álnaív kérdést. Szóval a Fidesz-KDNP kormány most próbálkozik (lehet, hogy rosszul), és most ők viszik el a balhét. Elveszik a pénzt az emberektől.

   Ám mi történne akkor, ha tényleg mernének egy igazán nagyot dobni? Mert jövőre sem lesz ám kevesebb nyugdíjas, sőt... Akkor milyen pénzforrást fognak előhúzni a cilinderből? Feltételezem, semmilyet. És most jöjjön, amiért fellázad a Vének Tanácsa, csirkefarhátat vág hozzám a szomszéd néni, és kerekes cekkerekkel gázolnak halálra: a nyugdíjcsökkentés.

   A rettegett, kimondhatatlan tabu, ami miatt hárommillió ember hördül fel, kap a szívéhez és járókeretéhez, majd műfogsorok hangos csattogása közepette küld el bárkit melegebb éghajlatra, aki csak gondolni mer ilyesmire. Ízlelgessük: NYUG-DÍJ-CSÖK-KEN-TÉS. Persze, ha egy átlagos nyugdíjasra gondolunk, akkor pont az ugrik be, hogy szegény nénik és bácsik nem jönnek ki a kis nyugdíjból, drága a szívgyógyszer, meg a satöbbi. Idén, a januári emelés után az átlagos korbetöltött öregségi nyugdíj 96070 Forint, az átlagos korengedményes nyugdíj 113047 Forint (férfiaknál 134885 Forint!). Nahát, megéri kevesebbett dolgozni! Ezen felül még vannak az özvegyi- és egyéb juttatások, amik még azért megdobhatják rendesen az összeget. (forrás: http://www.onyf.hu/index.php?module=news&fname=onyf_left_menu_kiadvany&root=ONYF, Nyugdíjban, nyugdíjszerű ellátásban részesülők állománystatisztikai adatai - 2010.)

   Szóval lehet, hogy az átlagnyugdíjas rosszul él, nem is az ő járulékaikat kellene csökkenteni, van viszont (adatok szintén ebben a kimutatásban) 310187 nyugdíjas, aki 130ezer, vagy annál is több nyugdíjat kap havonta. Háromszáztízezer-száznyolcanhét nyugdíjas. Átlagosan 173100 Forint nyugdíj. Havonta. Ez évente 644milliárd 318millió 109ezer 998 Forint.

   De mi történne, ha kimondanánk, hogy a nyugdíjmaximum a minimálbér (jelenleg 73500, 2011. januárjától 89500 forint/hó) 150 százaléka lehetne csak?! Ezek szerint a maximális nyugdíj 2011. januárjától nem haladhatná meg a havi 134ezer 250 Forintot. Tegye fel a kezét, aki nem fogadná el ezt az összeget?

   Ezekkel a számokkal tovább bűvészkedve kijön, hogy a luxus-nyugdíjasok nem 644,3milliárdot vinnének el évente, hanem "csak" 500milliárd 641millió 818ezer forintot, így évente 146milliárd 676millió 291ezer 998 Forint megtakarítás képződne.

   Ehhez mit szóltok, elvtársak?

A bejegyzés trackback címe:

https://senkisemolvassa.blog.hu/api/trackback/id/tr602472130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

webuda 2010.11.25. 22:17:57

Most mondjam azt, hogy legyen?
A nagyszüleim örültek volna a 90 ezernek is...

dr. Wilbur Swain 2010.11.26. 10:23:50

@webuda: egyéim is, meg szerintem még sokunké...

2010.11.27. 16:52:16

A nyugdíjcsökkentéssel nincs nagy bajom, feltéve, ha a felső határát csökkentik. Bár azért nem árt kicsit jobban belenézni itt is a lapok mögé, és nem csak felülni a fideszes média kamu dumáinak.

Ami engem speciel zavar az az, amit te is kimondál: diktatúra. Tudod...

- Nem lett volna bajom ezzel, ha a Fidesz egy az egyben azt mondja, hogy megszünteti a mnyp-akat, és mindenki kötelezően átlép az államiba. De ez a mostani mismásolás a látszólagos választási lehetőséggel, az valami oylan, mint ahogy a Rákosi időszakban is szabad választásod volt, csak éppen belebasztak kettőt a fejedbe, ha véletlenül nem arra szavaztál, amire kellett.

- Nem lett volna ezzel baj, ha a Fidesz nem harsogja a választási kampányában teli torokból, hogy megvédi a magánnyugdíj-pénztárakat:
kepviselofunky.blog.hu/2010/11/25/2010_aprilis_fidesz_megvedjuk_a_nyugdijpenztarakat
Ennek ellenére kiderült, hogy ez is csak egy hazugság volt a többi között - tettünk egy újabb pipát a többi hazug beetető duma mellé, mehetünk a következőre.

- Nem lett volna ezzel baj, ha a Fidesz nem KÉNYSZERÍTI a Zembereket arra, hogy mindenáron otthagyják a mnyp-akat, ahol egyeseknek (ha okosan csinálták) még pénze is összegyűlt. (És most akkor nem a mami meg a fideszes politikus tapsikolná el az összegűjtött lóvémat).

- Nem lenne baj, ha ez az örökíthetőség megmaradt volna, de ugye ennek is meszeltek. Csak házastársra lehet örökíteni ... a mit is?

- Nem lett volna ezzel baj, ha Szíjjártó Petike nem jeleni be, hogy aki véletlenül mégsem a Párt elképzelése szerint dönt, az "kiírja magát a közösségből". (Szerény magánjellegű vélemény Petike hozzáállásáról:
BAZDBEG ANYÁD, PETIKE! Belőlem élsz te szar! A sokat hangoztatott nagy nemzeti egység hol marad, te seggdugasz?)

- Azzal sem lett volna baj, ha még ki is írom magam a közösségből és nem kapok állami nyugdíjat mnyp választása esetén. Egye fene, ne kapjak.
DE AKKOR KÖNYÖRGÖM, HADD NE KELLJEN MÁR FIZETNEM A 24%-OT, HA MÁR NEM KAPOK ÉRTE CSERÉBEN SEMMIT!
(Ismét egy kurvaanyázást képzelj ide részemről, elsősorban a Fidesz irányában kifejezve...)

- Nem lett volna baj, ha a Fityesz nem harsogja tele a világot (meg a zombik kobakját) a "radikális és azonnali adócsökkentésről".
Bammeg! Hol látsz te itt ilyet?
Elmagyarázom, mi törént hátha a bazi nagy narancs eltakarja. Kicsit durván számolva, de a lényeg a következő:
* Kaptunk egy 1%-os adócsökkentést (17-ről 16-ra)
* egy 0,5%-os járulékemelést
* és egy 24%-os új adót (nyugdíjadó címen)
Végösszeg: +23,5%
Nesze neked radikális adócsökkentés! Gratulálok a sok eszetekhez, mindenkinek külön-külön is, aki benne volt a dicsőséges 2/3-ban.

Hogy még feltegyük az I-re a pontot, mindezt egy kiflitolvaj pincérnő kezébe adják, aki majd biztosan okosan fogja védeni a mi nyugdíjunkat:
vastagbor.blog.hu/2010/11/26/gabika

Utóirat:
A mostani nyugdíjrendszert 1997-ben hozták be sejtésem szerint. Ugyan régen volt, de ha emlékeim nem csalnak, 98 és 2002 között Viktor vezéretek volt uralkodáson 4 évig (erről a Fidesz siserehad mi a nénikémért feledkezik meg ilyen könnyen...?).
Mondd már légyszi, ha már ilyen erőteljesen Fletót szidod.
Viktor mi a jó kurva anyjáért nem szüntette meg az azelőtt alig 1 évvel létrehozott nyugdíjrendszert és miért nem alakította át, ha nem volt jó? Mert ugyebár Viktor vezér is tudott erről, nem csak Fletó koma.
Őt miért nem kérdezed minderről? Volt 4 éve agyalni rajta.
megjegyzem, a nyugdíjrendszer működésképtelensége miatt lett létrehozva a mnyp (első lépésként). Most meg a Fidesz nagy mellénnyel szétzavarja az egészet, és visszatérünk arra a volt szocialista módszerhez, aminél már többszörösen is igazolt, hogy nem működőképes.
Erről bővebb kifejtést meg itt találhatsz, érdemes elolvasni, mert segít a narancsot arrébgurigatni az útból:
www.komment.hu/tartalom/20101126-velemeny-hamar-elfogy-az-amit-a-nyugdijreformbol-nyer-a-kormany.html?cmnt_page=1

Szóval ennyit erről.
Az Alkotmánybírósági eset megint megérne egy külön anyázást részemből.
Tudtam, hogy piszok sok az oylan ember ma Magyarországon, akinek haloványlila fingja nincs arról, mi zajlik a háttérben, de nem godnoltam volna, hogy ennyi van belőlük.
No sebaj, majd kíváncsi leszek az arcotokra, ha 30 év múlva ott csöveztek a híd alatt, mert a nyugdíjatokat elvitte a kiscica.

2010.11.27. 16:55:02

Az utolsó linken elolvashatod, hogy miért nem megoldás a problémára az, amit a Fidesz elképzelt. Érdemes.

dr. Wilbur Swain 2010.11.27. 19:40:28

@csíz: ez a poszt annyiban szól a fideszről, hogy ők léptek valamit ebben az ügyben, míg az elmúlt kormányok semmit (hogy jó-e ez a lépést, azt nem boncoltam, nem is értek hozzá)
felső határ csökkentése, röviden ennyi, de ez nem "a fideszes média kamu dumái"-ból, hanem a saját kis kobakomból való :)

2010.11.28. 09:26:59

"hogy ők léptek valamit ebben az ügyben, míg az elmúlt kormányok semmit"
ne haragudj, de tudod, mit írtál most? ... Inkább nem jellemzem. De elolvashattad volna alaposabban amit írtam az előbb.
Megsúgom, az egyetlen kormány, aki tett valamit eddig ezügyben, az a Horn kormány volt. Mint írtam is, eleinte nagyon sokáig a szocialista rendszer volt ezügyben. A Horn kormány ezen picit változtatott, behozta egy második pillérnek a magánnyugdíjat, az állami mellett.
Most orbánék visszarakják a 97 előtti állapotot.
Most akkor mit is tettek Orbánék? Hova is léptek? - Vissza egyet. Szép volt!

Elmondom úgy "röviden", hogy miről is szól az egész.
Adott a nyugdíj, ami alapesetben ELŐTAKARÉKOSSÁG lenne. Tehát te magadnak takarékoskodsz öreg napjaidra.
Sajna a szocialista rendszerben nem ez valósult meg, mivel ott az aktuális keresők tartották el az aktuális nyugdíjasokat.
Ez működött is sokáig, mivel volt elég kereső (ratkó korszak és utána, meg ugye mindenki dolgozik elv).
Manapság viszont ez megszűnt - egyre több a rokkantnyugdíjas, egyre kisebb az aránya a keresőknek. És ez még folytatódni is fog, még rosszabb lesz a helyzet (egy fejlett társadalomban ez az állapot egyébként normális - egyre tovább élnek a népek, egyre később áll munjába az ember az egyetem/főiskola miatt, stb.)
Tehát már nem tartható fenn az az állapot, hogy az aktuális nyugdíjasokat az aktuális keresők tartsák el. Legalábbis egyre nehezebben. (Voltaképpen emiatt a helyzet miatt nincs pénzünk lóf@szra sem - a korrupció és hasonlók mellett.)

Lehetséges megoldások:
1. Emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy a nyugdíjasok/keresők arányát javítsuk. Igen ám, de ettől még nem lesz jobb a helyzet, mert hiába lesz ezzel kicsit kevesebb nyugdíjas, a rokkantnyugdíjasok aránya növekszik, mivel 50-60 év felett akárhogy is nézzük, elhasználódott emberek leledzenek. Tehát valamit javíthat a pénzügyi helyzeten a dolog, de nem megoldás (a társadalmi elégedetlenségről nem is beszélve). Egyfajta hiánypótlónak elmegy egy darabig.

2. nem változtatunk semmin, mindig az aktuális keresők tartják el a nyugdíjasokat. Lásd most - ez sem járható út. Egyszerűen több a ny.-as, mint a kereső; nem megy.

3. Előtakarékosság.
Igen, alapesetben ez lenne a nyugdíj. Mindenki magának rakosgatna félre öreg napjaira a saját kis keresetéből. Sok formája van ennek, sok lehetőséggel, de a lényeg ez. A magánnyugdíjpénztárak a mostani helyzetben ennek egy fajtái.
Ez az egyetlen normális járható út!

Namármost erre átállni nem könnyű. Miért?
Mert ha teszem azt valaki 55 éves, és egyszercsak azt mondod neki, hogy innentől azt a nyugdíjat kapja, amit a magánnyugdíjba berakott, akkkor elküld téged a halál f@szára, mert ugye van még 5-10 éve a nyugdíjig, tehát nyilvánvalóan nem tud annyit spórolni a maradék idejében, hogy elég legyen a nyugdíjára. Ergo hiába fizette az államit addig, mégsem kap állami nyugdíjat. Megszívta.
Viszont idővel át kell állni, mert máskülönben meg az állam megy csődbe.
Ha pedig az ilyeneknél az állam felvállalja azt, hogy kifizeti nekik a nyugdíjat zsebből, anélkül, hogy az aktuális aktív keresőktől ezt a pénzt megvonná, úgy meg az állam megy csődbe.
Mi hát a megoldás?

LÉPÉSENKÉNT VALÓ ÁTALAKÍTÁS.

Nem egyik pillanatról a másikra csinálják, hanem lassan, okosan.
Először a nyugdíjnak egy kisebb százaléka lesz magánnyugdíj, és a nagyobb marad állami. És 5-10-15 évenként kicsit változtatunk az arányon. Így ugyan picit mindenkinek rossz lesz, viszont:
- lesz nyugdíja annak is, aki végig államit fizetett
- lesz annak is, aki nem
- az állam sem megy csődbe

Az 1997-ben hozott nyugdíjrendszer ennek az első lépése volt. 9%-os magánnyugdíj, meg 20onakarány %-os állami. Ennek a logikus következő lépése az lett volna, hogy a magánnyugdíj-járulék arányát növeljük, az államit meg csökkentjük. Stb. És így a végén, kb. egy generáció múlva elérjük azt a csodás állapotot, hogy mindenki magának előtakarékoskodik, tehát az állam már csak biztosítéknak és felügyelőnek marad, de nem kell pénzt belefektetnie. Ergo amit megtakarítasz magadnak, azt kapod - mindenki magát tartja el, és nem 3 millió keresőnek kell 4 millió nyugdíjast eltartani.

Tehát 97-ben megvolt az első lépés.
Most meg jött Orbán vezér, és visszalép egyet - vissza a szocialista állami megoldáshoz, ahol nincs előtakarékosság, hanem az aktuális keresők tartják el az aktuális nyugdíjasokat.

Érted már, miért piszok sz@r ez? nem csinált semmit, sőt, azt rombolta le, aminél már mások meg merték tenni az első lépést.
Nem mondom, hogy az mszp megoldása tökéletes volt. Én sokkal radikálisabb lettem volna, és sokkal nagyobb mértékben vettem volna le a kezem az emberekről - megadva nekik a szabadságot. De ez már megoldás kérdése - maga az alapelv, amit elgondoltak nem volt rossz.

Ezért nem tett a Fidesz most semmit, sőt, visszalépett. Azért, hogy 3 évig (amíg még kormányon van) ne legyen évi 900milliárd-os hiánya, azért elveszi most a 30-40 évvel későbbi megélhetésedet, és tönkretesz egy oylan megkezdett folyamatot, ami az egyetlen normális megoldást jelentette volna Magyarország legnagyobb pénzügyi problémájára. Rövidtávú érdekeik miatt az országot hosszú távon akár csődbe is juttatja a módszerük.

---

Felső határ csökkentése:
Ha szocialista/kommunista felfogású lennék (mint a legtöbb Fideszes), akkor teljesen egyet is értenék a felső nyugdíj értékének csökkentésével.
Most egyetlen elfogadható érvet azt látom benne, hogy sz@rban vagyunk pénzügyileg, és vegyünk el onnan, ahonnan a legkevésbé fáj. Semmi más reális okát nem tudom adni a dolognak.

Most tegyük fel, hogy tanárként te nagyon sokat keresel (álom-álom :) ). De tényleg sokat, mert a tanárok szakmája nagy megbecsülésnek örvend.
De természetesen meg is dolgozol érte - tanulsz éveket az egyetemen/főiskolán, továbbképzések, ezernyi gyerek, akiket te neveltél és akik miatt (a te közreműködésed folytán) az ország felvirágzik, stb.
Vagy vegyünk egy még durvább esetet, egy vállalkozót, aki piszok sokat keres, mert jól csinálja az üzletét. (Legyek ez most én, mert a példának jó, és hasonlóan nem keresek piszok sokat, mint ahogy te sem. :) )
Tegyük fel, hogy én meg keresek havi 5milliót bruttóban. néha 10-et. Gazdag vagyok. Ehhez persze tanulnom kelett sokat, kockára tennem a pénzemet, güriznem ezerrel, emberekkel foglalkozni, jogi dolgokkal, stb. De a sok muka, kitartás, kockázatvállalás után bejött az üzlet, és 20-30 éven át keresek havi 5-10-20 milliót.

Namármost te is meg én is a sok-sok keresetünk miatt nagyon sok nyugdíjjárulékot fizetünk. Piszok sokat. Annyit, hogy abból akár havi 1-2 milliós nyugdíjunk is kijöhetne már akor is, ha simán csak beraktuk volna a bankba.

Ehelyett jön egy idióta kormány, és azt mondja, hogy:
"Köszönjük, hogy sokmillió Ft-ot beadtál a közösbe nyugdíjjárulék címén, de sajna sz@rban a haza, ezért te beszoptál. Te leszel az, akitől megvonunk."

Tehát hiába güriztél egy életen át, hiába kockáztattál, hiába tanítottad a gyerekeket még délután is különórákon, hiába szerveztél hétvégéidet feláldozva osztálykirándulásokat, stb., hiába fizettem be piszok sok pénzt - mégis megszívom, mert ugyanannyit kapok (kapunk), mint aki nem tett semmit érte.

Van egy rossz tanár / béna vállalkozó, akik (velünk ellentében) a béna munkájuk miatt nem kerestek anyit, mint mi. nem jártak továbbképzésre veled ellentétben. Nem foglalkozott hétvégén dolgozatjavítással, nem kockáztatta a pénzét befektetéssel, nem gürizett napi 10-12 órát. Éppen ezért kevesebbet is keresett.
Mivel kevesebbet keresett, ezért kevesebb járulékot is kapott - ami elvileg azt jelentené, hogy a nyugdíja is kevesebb lenne.

Erre a kormány azt mondja, hogy hiába dolgoztál te vagy én 5X anyit, mint ő, mégis ugyanazt a nyugdíjat kapjátok. Mert sajt.

Ez a probléma a nyugdíj felső határával.
(És megjegyzem, erre a problémára is a magánnyugdíj lenne a megoldás, ugyanis ott annyit kapsz nyugdíjnak, amennyit félretettél. ha nem teszel félre, akor nem kapsz nyugdíjat. ha keveset teszel félre, akkor kevés nyugdíjad lesz. ha meg sokat raksz félre, akkor sok nyugdíjad lesz. Ezért IS jó a magánnyugdíj, amellett, hogy az államnak sem kerül töredékébe sem. és ezért nem jó az állami rendszer, mert egyrészt pénzügyileg fenntarthatatlan, másrészt pedig igazságtalan.)

Teccikérteni?
EZ a legnagyobb bajom azzal, amit most a Fidesz csinál.

---

Mai hír!
Kiderült, hogy azok is megszívják, akik átlépnek államiba. Azon felül persze, hogy nekik sem biztos, hogy lesz nyugdíjuk:
www.origo.hu/uzletinegyed/20101127-selmeczi-adozniuk-kell-a-magannyugdijpenztarbol-atlepoknek.html
Adózniuk kell a reálhozam után, mikor átlépnek. Tehát ha maradsz a magánban, akor anélkül fizetsz álai járulékot, hogy abbból bármennyit is kapnál öreg korodban. Ha meg átlépsz, akkor most adózol majd egy sort.
Nincs is jobb, mint a hazát és a Pártot szolgálni a sok adóval...

dr. Wilbur Swain 2010.11.28. 10:04:59

@csíz: a poszt továbbra sem arról szól, hogy JÓ vagy ROSSZ irányba tettünk lépést
Horn Gyufa valóban bedobta a magánynugdíjpénztárt (ami tudom, hogy micsoda :)), én azonban az előző kormányzatra (elmúlt nyolc év) utaltam
nem kell meggyőznöd, hogy Viktorék ezen húzása mennyire káros volt, nem erről szól az írás, csak egy másik (szocialista/kommunista) reform-utat javaslok

2010.11.28. 10:32:41

"én azonban az előző kormányzatra (elmúlt nyolc év) utaltam"
Akkor már miért nem az elmúlt 12 évre? ... Mindegy, fura.

"csak egy másik (szocialista/kommunista) reform-utat javaslok"
Az lenne a javaslat, hogy a nyugdíj fels határát csökkentsük?
Akkor már a fizetését miért ne? Lehetne a minimálbér másfélszerese is, nem? nem számít, hogy az utcát söpröd 8 általánossal (6 első 2 második), vagy hogy vezérigazgató vagy egy multinál 30 év tanulással a hátad mögött. kapjon mindenki keveset, mert így szép az élet?
Vagy másra gondolsz?

dr. Wilbur Swain 2010.12.03. 10:17:47

@csíz: igen, az lenne a javaslat - felőlem lehetne havi egymillió is a nyugdíj, ha elbírná a gazdaság, de nem bírja
a fizetés-szabályozást meg (sajnos) a piac végzi, nem a társadalmi igazságosság (->kommunizmus)
az meg nagyon suta példa, hogy a jól kereső majd szív nyugdíjasan, mert ugyanannyit kap, mint a béna dolgozó - aki jól keres, tud is félretenni (lásd öngondoskodás), és nem lesz rászorulva az államra idősen
nyugdíj-racionalizálás kellene mindenképpen; ez kezdődhetne akár az emelések sávozásával is (most 3,8% lesz MINDENKINEK - mi lenne, ha kb. 90e-ig lenne 3,8%, aztán fokozatosan csökkenő, 130e-től pedig 0% emelés; megnézném azt a nyugdíjast, aki kiáll panaszkodni, hogy nem emelkedett a 130ezres nyugdíja)

2010.12.03. 11:55:16

@dr. Wilbur Swain:
Meg ne haragudj, de ez szocialistább hozzáállás, mint amit a szocik csináltak anno. :)

A jól kereső bizony félretett, mikor jól keresett. A te fizetésednek akár többszörösét is évente. Miért kapjon akkor ugyanannyi nyugdíjat, mint az, aki erre nem volt képes?
Nyugdíj racionalizálás??? Könyörgöm, pont ezt a célt szolgálná a magánnyugdíj-rendszer (ha nem barmolná szét a Fidesz).
A te verziódban pont azt érnéd el, mint ami most az adókkal történik. Mindenki az alacsonyabb befizetési sávba akarna tartozni. Még több lenne az adócsaló.
Sőt, sokszorosa lenne.
Mert ki az a hülye, aki bevallja a bruttó 800ezer Ft-os fizetését, csak azért, hogy ennek X%-át elvegye tőle az állam, majd mikor a nyugdíjra kerül a sor, akkor meg 80ezer Ft jövedelem után számolnak neki nyugdíjat.
Annál nagyobb átbaszást, mint amit írtál, elképzelni nem tudnék a magam részéről, pedig nem vagyok nagy jövedelmű ember.

Egyébként ha már itt tartunk, felszólalhattál volna az egykulcsos adó ellen is. Csak mert az pont ugyanez. Ott most igazságosabb lett a rendszer (ez az egy törvénye van eddig a Fidesznek, amit nem kritizálok igazából). Igazságos (nem 100%-og), mert ha többet keresel, akkor többet is kapsz. Érdeked lesz dolgozni, mert az állam nem fog rátenyerelni a többlet bevételedre, hanem meghagyja neked.
Mutatok egy példát:

Pista keres bruttó 1milliót.
Géza bruttó 100ezret.
Az adó legyen 10%.

Így Pista 100ezer Ft-ot fizet be adónak, Géza meg csak 10ezret. mégis ugynaazt az ellátást kapják az EÜ-ben, ugyanaz az aszfalt van alattuk, ugyanaz a rendőr vigyáz rájuk.
Szóval még az egykulcsos rendszer sem a legigazságosabb. A két- vagy többkulcsos meg még kevésbé.
Mert csak azért fizessen Pista 20% adót, mert képes volt 1milliót keresni? Azért fizessen 200ezret a közösbe, mert hajlandó volt tanulni, gürizni? A világ életében meg lógós, mukakerülő, iskolakerülő Géza meg fizessen csak 10ezret? És mind a ketten kapják ugyanazt az ellátást?
Hol ebben az igazság? Sehol.

Ezt hívja a mai liberális-szocialista világszemlélet szolidaritásnak. Ami egy óriási nagy baromság.
Két okból is:

1. Növeli a paraziták számát. Így is van belőlük jócskán, de így még több lesz. És így a Pistáék tartják el a Gézáékat a munkájukból. És ezért mindenki Géza akar lenni, nem akar dolgozni, mert neki "JÁR" az ellátás (amiért persze lófaszt nem tett meg és semmit nem adott bele). Géza lesz a tücsök, Pista meg a hangya. Ismerős a mese, ugye?

2. Gazdasági szempontból sem jobb, mert Pistát nem fogja ösztönözni a további termelésre. nem lesz érdeke többet keresni, mert nagy része a plusz munkájának/befektetésének adóra megy el. Arra, hogy a Gézát etesse. nyilván nem lesz kedve Gézát etetni, így nem is fektet be. Érdeke az lesz, hogy az alacsonyabb adósávba kerüljön - tehát vagy nem dolgozik ő sem (parazita lesz), vagy adót csal.

Teccikérteni? Ezért nem működőképes a liberális-szocialista szolidaritásod dolog. Nem működik, káros.
A legrosszabb pedig az benne, hogy mindenki az állam csecsén fog lógni, és mindig várni fogja a fentről jövő mannát és nektárt. Ez volt a szocialista rendszerben is. Ezért (is9 ilyen béna az országunk, mert a legtöbb ember nem tud a saját lábára állni és ELVÁRJA, hogy az állam eltartsa őt, segítse őt. gyakorlatilag az életképesebb, tanulásra hajlnadó, munkával kenyeret kereső réteg tartja el a parazita réteget. minél nagyobb az un. szolidaritás, annál több lesz a parazita, és annál nagyobb lesz a kiadása az államnak is.

Visszatérve a nyugdíjas megoldásodra: ott ugyanez történne. Mi a francnak fizessen pista magasabb nyugdíjat, ha a végén ugyanannyit fog kapni, mint Géza. A francokat fog ő fizetni - inkább csak az adóbevalásban, a számlakiállításban és hasonlókban. vagy egyszerűen csak szarik majd bele és cseszik dolgozni, befektetni. És belőle is parazita elsz.
Hurrá, biztos hasznos lenne az országnak.

Az embereket nem segíteni kell, nem adnki kell nekik. Hanem meg kell tanítani nekik, hogy önmagukat segítsék, maguk termeljék ki azt, ami nekik kell. Vagy ha ez nem megy, akkor rá kell őket erre kényszeríteni. Azzal, hogy egyszerűen nem adunk nekik segílykét, nem kapnak azonos nyugdíjat, nem kap EÜellátást, stb. Hogy lássák, érezzék, hogy csak akkor élnek jól, ha tesznek is érte. Tudom, kicsit kegyetlenül hangzik, de ha ezt nem hajlandó megérteni egy réteg, akkor az éljen nyugodtan tovább a putrijában. De ne élősködjön azokon és ne húzza vissza azokat, akik viszont képesek (lennének) termelni.

UFF
süti beállítások módosítása