...tot iam labentibus annis...

2007.08.27. 19:52

    Így van., ahogy az Aeneisben megírta Vergilius, "...tot iam labentibus annis...", azaz "...számos év elteltével...", és abban az esetben - miként most is - a "számos" alatt tíz esztendőt kell érteni. Tíz éve kezdtek el sugározni Magyarországon a kereskedelmi televíziók.
    Bizony, gyerekek, talán már el sem tudjátok képzelni, de anno még cudar állapotok uralkodtak szegény kis hazánkban. Nem úgy volt ám, hogy bekapcsoltuk a tévét, oszt ömlött az arcunkba a sok okosság (pár hónapja már kínai csatornánk is van - hiánypótló!). Sőt, ha jobban belegondolok, még távirányító sem volt (jó, a menő tévékhez volt). Na, nekünk Jácint típusú készülékünk volt, ami nyolc darab csatorna egyidejű befogására volt alkalmas, ezeket egy piros pálcikával lehetett betekerni. Ez a nyolc hely azonban bőven sok volt, mert ugye parabola-antenna hiányában fössz-vissz fogtuk a magyar 1-2-t, meg a jugó 1-et, oszt jónapot!
    Aztán hozzánk is beszivárgott a kábeltévé, nehézhettünk mindenféle külföldi szart, amit ohne idegennyelv-tudás persze nem értettünk. Nomármost, ezt a tátongó piaci űrt próbálta lefedni a roppant élelmes és leleményes nemzetközi karvalytőke, ami hozzánk a TV2 és az RTL Klub képében érkezett el. Nézhettük immár a szart magyarul is, hurrá! :)
    A TV2 - ami kissé eufemisztikusan "Magyarország második legnézettebb kereskedelmi adójá"-nak nevezi magát (mintha lenne vagy nyolc) - 1997. október negyedikén kezdte meg a sugárzást, tíz éves koncesszióval. (Ami egyébként azért k.rva érdekes, mert már tavaly előtt, azaz 2005 nyarán - még a választások előtt, ez a lényeg - megkezdték a tárgyalásokat az újabb, hét éves koncesszióról, amit persze meg is kaptak az RTL Klubal együtt. Nyilvánvaló, hogy a két kertévé parázott a MaSzoP bukásától, és ezért zsírozták le maguknak még a választások előtt az új szerződéseket, és egyben a kormányzat ezzel köszönte meg a non-stop seggnyalást a láncos kutyáiknak.)
    Szóval a Tévékettő '97-ben kezdte el nyomatni az agyba a látni- és hallgatnivalót, amitől persze akkoriban mindenki el volt julva. '99-ben startolt a Napló, ami tényleg egy színvonalas műsor volt. Volt. Azért mára már ők is lementek kutyába, aminek a csúcspontja a Sváby vs. Orbán interjú volt, amikor is Viktor felmosta a Sváby Andrissal a padlót. Nem kicsit, nagyon. "Sváby házhoz ment a kutya f... fájáért" - ahogy akkoriban az indexen kiválóan megírták.
    A TV2 honosította meg kis hazánkban 2002-ben a kukkolós-szavazós műfajt, ők dobták a magyar nézők vérben forgó szemei elé a Big Brothert, ami több szériát is megért, műsztárok tucatjaival árasztva el az amúgy sem pangó magyar bulvár-piacot. Következő évben szintén működött a sztárgyár, megint lehetett szavazni, összeesküvés-elméleteket gyártani, a kisembernek is érvényesülni, ugyanis a Megasztárban végre befuthatott a legkisebb királyfi, a szegény ember lánya, és a hasonló típusú meseszereplők.
    Azóta átvettek pár Amerikában is sikeres sorozatot (Desperate Housewives, Heroes), de túlnyomó többségben német szarokat adnak, amiknek nem kifejezetten örülök, sőt, utálom őket, mint lufiárus a nyílzáport.
    Ja, és egy bravúr a TV2 részéről: szarabbnál szarabb műsoraival (korcsolyázós, miegymás) sikerült alulmúlniuk a szintén harmatgyenge RTL Klubot, pedig más komoly riválisuk nincs a hazai piacon.
    Na, osszuk ki a másik hazai médiagigászt, az RTL Klubot is. Van miért. "Magyarország piacvezető televíziója" két nap lemaradással, 1997. október hatodikán kezdett el sugározni, a mezei tévénézők legnagyobb örömére. Legjobban a szerénységüket szeretem, nem bírom ki, hogy ne idézzek a honlapukról: "Az RTL Klub a magyar televíziós piac és a hazai filmgyártás egyik legjelentősebb résztvevője. Amellett, hogy a legnépszerűbb mûsorok nálunk futnak, hazai gyártású produkcióinkkal több száz embernek adunk munkát, a magyar filmgyártás támogatásával tucatnyi mozifilm elkészítéséhez biztosítunk anyagi hátteret, számos jótékonysági akciót, kulturális és sporteseményt karoltunk fel az elmúlt években. Az RTL Klub hét év alatt valóságos intézménnyé vált Magyarországon." Hát, az a hét év az már tíz, de ez most mellékes. Intézmény, vazze. Hát, mondhatni tényleg az, a bunkóság meg az igénytelenségé, kábé. Monjuk mit is várhatunk egy olyan csatornától, aminek a Blamázs- meg a Maúnika-só a zászlóshajói. :)
    A hazai filmgyártásról meg ne is beszéljünk, mert ahhoz annyit tettek hozzá, hogy klasszikus magyar filmeket újraforgattak, telikúrták őket reklámmal, aztán ennyi, meg egy bembi. Hányinger. Egyébként ők is német klónok, de annyira nem látszik rajtuk.
    Persze a TV2 után ők is kitalálták a saját valóság-showjukat "Való Világ" néven (hu, de eredeti...), ami szintén garantált pár felfuttatott bunkót per év. Szerencsére a Bigbrádörrel együtt ezek is kihaltak, mint a dodómadár. Gagyiságért ők se mennek a szomszédba, vígan pörög a Barátok közt meg a Szeress most, és a már említett talkshow-k (amiket persze hivatalosan senki sem néz, mert rém ciki, de mindenki tudja, hogy mi volt a tegnapi részben). A két beszélgetős műsor egyébként kiváló, mert aki eddig majmot akart látni, annak el kellett mennie az állatkertig, most már elég csak bekapcsolni a tévét. (most jut eszembe, Mónika a magyarok Oprah Winfrey-je) :D
    Ám - most tessék kapaszkodni - van jó műsor is a Retekklubon: a Fábry-show (ő meg a magyar Letterman? :) ). Itt bontogatta szárnyait a magyar tévés stand-up comedy, szóval ezért egy különösen nagy respect Sándornak. (na jó, nem itt, hanem az "Ember a Holdon"-ban - valaki még emlkészik erre?? Rudolf Péter vezette, nagyon jó volt: ennek egyenes következménye, hogy az RTL levette a műsorról). Ja, és még egy jó: a forma-1, annak aki szereti - én nem különösebben.
    Egyébként ez a csatorna is egy nagy bödön habos fos (már elnézést), a folyamatos ferdítéseivel, a nézhetetlen műsoraival, meg a halál elbulvárosodással (ez természetesen a másik kertévére is vonatkozik!). Ja, még egy tüske a szívemben: a foci. Először szétbuzerálták a meccsidőpontokat, aztán már nem is közvetítettek. Válogatott meccseket szintén letojják, kivéve azt, amiben nagy pénz van, akkor is hozzánemértő, idegesítő alakok közvetítenek. Értem én, hogy ez nem szeretetszolgálat, de akkor is, kérem. Magyarok vagyunk, a kutyaúristenit! Ha a magyar válogatott játszik, akkor azt adják le, még akkor is, ha a Tuvalui Apácaválogattal meccselünk! És ne olyan tahó módon, hogy lehagyják a himnuszt a meccs elejéről, mert attól agyvérzést kapok (erre már volt precedens - nem az agyvérzésre (még jó), hanem a himnusz-passzolásra). Lécci. Köszi.
    Na, ha ezt elolvassa valamelyik hátul-kupakolós, öltönyös-nyakkendős észlény, akarom mondani a tisztelt programigazgató úr, akkor az általam megfogalmazott irányelveket tessék követni. Azaz: több sit-comot, ne a Jóbarátokat nyócvanötödször (és ne hazait, mert nem tudunk vicceset írni, lássuk be). Több nívós sorozatot. A filmeket eredti címmel, magyar alcímmel és eredeti nyelven, feliratosan. (Nem hal bele a hülyemagyar, ha nem csak édes anyanyelvünket beszéli.) Pártfüggetlenséget(!!!). Egyenlőre ennyi, addig is boldog tíz éves jubileumot ennek a két fostalicskának, remélem majd a Viasat 3 jól beelőz mindkettőtöket. :P :)

A bejegyzés trackback címe:

https://senkisemolvassa.blog.hu/api/trackback/id/tr10150560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2011.09.17. 16:13:12

Érdekes volt ezt a bejegyzést végigolvasni mindössze 4 év távlatából.
Különösen két dolog érdekes nagyon:

1. "amikor is Viktor felmosta a Sváby Andrissal a padlót"
Valóban szép mutatvány volt anno (bár a fél évvel azelőtti szereplése során meg Orbán játszotta el a rongy szerepét, de sebaj).
Az egyetlen szépséghibája ennek a csodás dolognak, hogy ... mit is mondott Orbán ekkor?
Idézem:
"Adócsökkentésre épülő válságkezeléssel lehet a legkisebb fájdalommal kijutni a mostani válságból. Ez az álláspontom."

Szóval érdekes ez az adócsökkentéses dolog, főleg a tegnapi Matolcsy bejelentést követően.
Hogy is van az a mondás?
"hazudtunk reggel, éjjel, meg este"
Adócsökkentés ... helyett adóemelés, járulékemelés, gázolaj áremelés, stb.?
Érdekes...

---

2. A másik érdekes kicsengése ennek az, ahogy a Fidesz most átveszi a hatalmat a média teljes területén. A Metropol pártkézbe kerülése utána nemrég az Index is elbukott a politika oltárán:
www.tenyezo.hu/az-index-hu-elesett-csak-tudjatok-rola/

Akkor hogy is van az a "Pártfüggetlenséget!" szlogen?

---

Furcsa érzés látni a kétszínűséget és a képmutatást...

2011.12.28. 09:53:29

Ez valahogy még durvább:
www.noltv.hu/video/4045.html

Kíváncsi lennék ezek után a véleményedre. De akár unknown_blogger véleményére is.
Vajon az elmúlt másfél év után még mindig az a véleményetek, hogy képzelődtem két éve?

dr. Wilbur Swain 2011.12.29. 20:59:18

@csíz: komolyan mondom, el kellett olvasnom újra az egész posztot, hogy tudjam, miről is van szó :)
válaszom röviden: három dolgot kértem nagyhangon (eredeti címek meghagyása, eredeti nyelvű filmek felirattal, pártfüggetlenség)
ezekből (sajnos) csak az utolsóban volt elmozdulás, a '90 óta tartó balos nyomulást felváltotta a jobbos nyomulás

kíváncsian várom a folytatást, meddig sikerül (összességében) eljutni a ciklus végéig

2012.01.19. 10:58:25

@dr. Wilbur Swain:
Nem az a kérdés, hogy meddig sikerül eljutni a ciklus végéig. hanem hogy egyáltalán sikerül-e eljutnia a kormánynak 2014-ig, vagy időközben kénytelenek leszünk új kormányt választani magunknak.

Amit ezek most csinálnak, azt két dolog jellemzi:
1. A külpolitikájuk és sok felszólalásaik célja a deviza árfolyamokon való nyerészkedés.
2. A belpolitikában pedig a hatalmi pozíciók megszerzése hosszú távra.

Ennyiről szól a Fidesz politikája. Nem többről. Ugyanaz a kommunista párt van még mindig hatalmon, ami ez elmúlt 20 évben szinte folyamatosan. Semmi nem változott, csak most éppen egy mini-diktátor pofátlanabb lett a kelleténél, mint az elődjei.
süti beállítások módosítása