Mikulás reloaded

2009.12.06. 18:52

   Ho-ho-ho! :) Remélem midenki jó gyerek volt, és nem virgácsot/szenet találtatok a kiccipőtökben, hanem ajándékokat! :)

   Szóval a szavazás lejárt, és hál' Istennek a Mikulás győzött 7-4-re. Miért fontos ez nekem? Mert a Mikulás bácsi eredetileg Szent Miklós myrai püspök volt, aki a legenda szerint egy szegény apán segített, aki nem tudta kiházasítani három lányát a megfelelő hozomány hiányában. Szegény apjuk már azon morfondírozott, hogy beadja a helyi kuplerájba a nagylányokat. December ötödik éjjelén azonban a jószívű Miklós püspök a házhoz lopózott, és a lányok cipellőjébe egy-egy kis zsák aranya tett, így mentve meg őket mindenféle  ájuk váró kárhozattól.

   Aztán hogy lett Mikulásból Télapó? Úgy, kéremszépen, hogy a drága jó kommunisták elbitorolták az országunkat 1948-ban, és szolgaian elkezdtek másolni a sztálini modellt, aminek szerves része volt a vallásellenesség. Így a szerzetes rendek mellett szegény Szent Miklóst is betiltották '51-ben, onnantól már csak Gyed Maroz magyar alteregója maradt, a Télapó. A sok kis gyermekvers meg azóta is őrzi ez a kort, és ha énekelni akarum valami a Mikulás bácsinak, akkor azt most is úgy kezdjük, hogy "Télapó itt van, hó a szakálla...".

bonus track: Az meg, hogy az igazi Mikulás Lappföldön lakik, az az északi, balti népek kultúrvilágából szivárgott be hozzánk a szánon járással meg a rénszarvasokkal együtt, plusz a finneknek ez mostmár nagy biznisz. A klasszik Mikulás-figura meg a pocakjával, hosszú fehér szakállával, borvirágos pirospozsgás pofijával a Coca-Cola Company ügyeskezű grafikusának köszönhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://senkisemolvassa.blog.hu/api/trackback/id/tr901578526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.12.07. 06:42:38

Ha már ipari szinten "szidjuk" a kommenyistákat, mellé én meg "szidom" a keresztényeket. :)
Mert pl. jó tudni, hogy

- Jézus nem decemberben született, és a korai keresztények sem akkor ünnepelték a szülinapját. A mostani karácsony eredetileg pogány ünnep, illetve a Mithras kultusz ünnepe volt. Ekkor győzedelmeskedik a Nap istene (Mithras, vagy másoknál más) a sötétség erői felett. (Gyakorlatlag téli napforduló ünnepe - akkoriban kissé arrébb volt csúszva az időpontja, azért dec. 25.)
A karácsonyfaállítás is valami germán (vagy kelta?) hagyományféle, mely a keresztény kultúrában eredetileg tiltott volt, mivel bálványimádásnak felelt meg.

- A vasárnap szintén a Nap ünnepe volt a legtöbb népnél, mind sok pogány népnél (Sunday, Sonntag, stb.), mind pedig a már említett Mithras vallásban. Eredetileg a keresztények szombatot ünnepeltek, mint az egyébként is írva vagyon a Biblia Tízparancsolatában:
"Megemlékezzél a szombatról, hogy megszenteljed azt."
(A katolikus verzióban ez nincs így benne, mivel az egyházszakadáskor kicsit átalakult. De az ortodox verzióban ez van, illetve a protestánsban már újra ez szerepel, továbbá a korabeli Septuaginta fordításban is így van benne.)
De utána úgy döntöttek, hogy ha már annyian a vasárnapot ünneplik, ők sem maradnak ki a jóból, és szépen elcsaklizták maguknak.

- Ugyan nem köthető decemberhez, de a húsvét szintén a legtöbb népnél tavaszünnep és termékenységünnep volt, és semmi köze a kereszténységhez (főként abban a formájában, ahogy manapság ünnepeljük - ezügyben a májusfa állítás is egy érdekes és elgondolkodtató jelenség ugyebár).

- És ha már Mikulás, akkor jó tudni azt is, hogy a 19. században még korántsem piros süveges, nagyszakállú emberke volt az ünnepelt személy, és egyáltalán nem Szent Miklós dicső tetteit ünnepelték akkor az emberek. Legalábbis Magyarországon.
Így nyilvánvaló, hogy Miklós püspök (mint Mikulás) nem sokkal hamarabb jelent meg a magyar történelem színpadán, mint a 20. század elején felbukkant Télapó.
Tehát a gonosz és rossz kommunisták nem egy több évszázados magyar hagyományt seprűztek ki a törvényeikkel, hanem egy hasonlóan új (talán picit idősebb), keresztény áramlatot, mely pár évtizeddel a Télapó előtt kezdett el terjedni mifelénk.

Mivel az érmeknek általában két oldala van, ezért gondoltam, hogy hasznos lehet leírnom, hogy valójában ki is bitorolt el és mit a másiktól. ;)
Az meg, hogy hány embernek okozott szenvedést avagy halált a keresztény ünnepek kialakulása, az szintén megérdemelne egy bejegyzést. Hiszen a kommuista keresztényüldözés a közelébe nem ért a keresztények által véghezvitt, más vallások kiírtására tett intézkedéseiknek - gondoljunk akár az akkoriban igen népszerű Mithras kultusz kiírtására és beolvasztására, stb.

Tehát én amondó vagyok, hogy ha a Télapó/Mikulás köré mindenképpen ideológiát próbálunk gyártani, akkor már inkább a "kommuista" Télapó, mint a keresztény Mikulás.

dr. Wilbur Swain 2009.12.07. 08:30:38

@csíz: röviden a pogánykodásról: nyilvánvaló, hogy egy feltörekvő világvallás beolvaszt más kultuszokat, hogy nagyobb tömegbázisa legyen - azért a kereszténység eléggé kikristályosodott, és nem túl sokat változott az utóbbi kétezer évben
azt nem állítottam, hogy a kommunisták egy évszázados hagyományt söpörtek el, hanem azt, hogy egy ünnepet kisajátítottak, + a deklarált vallásellenesség (és igazából nekem ez szúrja a szemem)
egyébként ebben a kibaszott nagy liberalizmusban mindent tolerálunk, ha buddhista vagy, ha buzi, tökmindegy, de van ha valaki vallásos, az hmmm, már gyanús... (és itt most nem a bigott, képmutató katolikusokra kell gondolni, hanem akik mélyen, magukban nem vetik el Istent)
ja, és a középkort (vallási fanatizmusával együtt) ne vesd össze a jelenkorral, mert nem állja meg a helyét

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.12.07. 14:27:08

"Hiszen a kommuista keresztényüldözés a közelébe nem ért a keresztények által véghezvitt, más vallások kiírtására tett intézkedéseiknek"

De bizony a közelébe ért. Leginkább az inkvizícióhoz hasonlatos, amit a komisszárok többsége csinált. Mondjuk, a könnyebbség kedvéért, hogy ugyanolyan borzasztó volt mindkettő. Csak éppen az egyik több száz éve nem csinál már ilyet, helyette lelki támaszt, vigasztalást, segítséget nyújt emberek millióinak, a másik pedig alig 50 éve még javában így, véres kézzel "dolgozott".

2009.12.07. 15:13:53

Jé, nem is sejtettem, hogy ilyen nagy port kavarok. És még bele sem olvastam a másik postba. :)

@r. Wilbur Swain "nyilvánvaló, hogy egy feltörekvő világvallás beolvaszt más kultuszokat"

Mint ahogy a kommunisták is megpróbáltak olvasztgatni, több-kevesebb sikerrel. Az is felfogható egy vallásnak, de legalábbis ideológiának.

A kereszténység pedig igen sokat változott az elmúlt kétezer évben (a saját megítélésem szerint). Gondoljunk csak a nagy egyházszakadásokra, vallásháborúkra. Vagy akár arra, hogy annak idején még lapos volt a Föld, ma meg már a legtöbb keresztény felekezet a Biblia teremtéstörténetének 6 napját jelképesnek veszi (meg sokuk magát az egész teremtéstörténetet is). Még a katolikus egyház is elismeri az evolúció tényét, ami bizony igen radikális változás ahhoz képest, hogy régebben máglya járt azért, ha valaki felvetette esetleg, hogy az a hat napos teremtés kicsit zagyvaság.

Az ünnepet a kommunisták nem sajátították ki. A Télapó már előttük is megvolt, még ha nem is régóta. Ők csak egy alternatívát kerestek arra, hogy ne jusson az emberek eszébe Miklós pispek, de azért ne is hőbörögjön a jónép az ünnep betiltása miatt. Kapóra jött nekik a Télapó. Ugyanígy települt rá a kereszténység más vallásokra is. A papjaikat kiirtották, az ünnepek helyébe a sajátot helyezték, és vártak pár generációt. A kommunistáknak az idővel volt bajuk ez ügyben, illetve azzal, hogy nem irtották ki a kereszténységet és a keresztény papokat úgy, mint anno a keresztények pl. a Mithras követőket. Ezért maga a vallás - még ha elnyomva is - de megmaradt. Ellentétben a Mithras kultusszal. Már ebből is tisztán látszik, hogy a kommunizmusnak nem volt alapvetően célja a vallások eltiprása (legalábbis akkor még nem). Semmiből nem tartott volna nekik tényleg kiírtani az összes papot. Mint ahogy a Gulagra hurcolt milliókért sem emelte fel senki annak idején a szavát (vagy ha igen, akkor úgyis pofán rugdosták), ugyanúgy ha akarják, akkor az összes papot kinyírják. Nem tették. Mert nem is akarták.

Nem a képességük és a lehetőségük hiányzott hozzá, hanem az akaratuk!

A kommunizmus ugyan sokban épített az ateizmusra, de nem ez volt az alapja korántsem. Voltak a kommunisták között ateisták, akik elvakultak és fanatikusok voltak. Akárcsak a keresztények között is voltak és vannak hasonlóak.

Nem a rendszerrel volt gond, hanem az emberekkel, akik hittek valamiben. Kommunizmusban, ateizmusban, avagy kereszténységben. A hit általában több gondot okozott az életben eddig, mint bármi más. Különösen a fanatikus, dogmákba vetett hit.

A liberalizmust szerintem nem kellene idekeverni. Egyrészt köze nincs a kommunizmushoz, másrészt a kereszténység is pontosan annyira van most tolerálva, mint bármely más világnézet vagy vallás. Sokszor még érdemein felül is. Őket is toleráljuk, és őket is elfogadjuk. De ugyanúgy engedtessék meg talán őket is kritizálni, mint ahogy a buzikat vagy a buddhistákat szokás. Mondhatnám, hogy én meg inkább azt veszem észre, hogy újabban a buddhistákat, buzikat lehet kritizálni, de ha valaki a kereszténység ellen emeli fel a hangját akkor egyből "lehőbörgik" (de szép magyar szó :D ).

De nem mondom, mert nem lenne igaz. Ehelyett azt mondom, hogy mindenkinek van egy véleménye. Talán csak az zavar egyeseket, hogy másoké különbözik az övékétől, és talán többen vannak, akiknek különbözik. Hogy ez baj lenne? ... Szerintem ez is csak nézőpont kérdése, mint annyi minden más.

Én egyszerűen csak kifejtettem, hogy az éremnek két oldala van. Nem tagadtam sehol a kommunisták bűneit. Egyszerűen csak megmutattam, hogy a másik fél (felek) sem olyan ragyogóan tiszták. És máris jön a "fene nagy liberalizmus" szöveg. Nem értem, mire jó ez. :S

Az ókorról beszéltem egyébként. És azért kevertem ide és azért húztam párhuzamot, mert igen nagy a hasonlóság. Az ilyesfajta üldözéseknek a mélyen gyökerező vallásos hit és fanatizmus az oka (írtam is fentebb). Mind kommunistánál, mind kereszténynél. Szerintem tökéletesen megállja a helyét a példa. Az emberek természetükből fakadóan nem sokat változtak az elmúlt pár ezer évben. Érzelmeik ugyanazok, indulataik is hasonlóak. Továbbra sem tanultak meg uralkodni rajta, és továbbra is ugyanolyan mértékben hajlamosak a saját vélt vagy valós igazságukat megmásíthatatlannak értelmezni.

Egy 3. századi ember ebből a szempontból semmiben sem különbözik egy 20. századitól, még ha azt gondoljuk is, hogy hajdenagyon fejlettek lettünk.

@ unknown_blogger "De bizony a közelébe ért."

Ha a közelébe ért volna, akkor most nem lenne egyetlen keresztény pap, sem nálunk, sem az oroszoknál.

A kommunista rezsimek idején a lehetőség adott volt, hogy gyökeresen kiirtsák akár rövid idő alatt is a vallásokat. Mégsem tették, mert nem akarták. Talán csak akkor nem akarták, és a későbbi tervekben benne volt. Nem tudom. De tény, hogy ha tényleg akarják, akkor 5 év, és egy árva papot nem látsz sehol, nemhogy a templomokban (amit ledózeroltak volna, ha tényleg kiirtás zajlik).

Az ókor vége felé a kereszténységnek nem volt ilyen lehetősége, nem tudták volna gyorsan elintézni a vetélytársakat. De a szándék megvolt, és az idő is nekik kedvezett. Meg is lett az eredménye.

"Csak éppen az egyik több száz éve nem csinál már ilyet, helyette lelki támaszt, vigasztalást, segítséget nyújt emberek millióinak, a másik pedig alig 50 éve még javában így, véres kézzel "dolgozott"."

Csak mellékesen említeném meg, hogy a kereszténység bizony nem kevés áldozattal jár mind a mai napig. 100 éve meg még többel járt. Egyedüli dolog ami féken tudja tartani, az az, hogy egyre kevesebb ember vallásos, és a vallásosak között is egyre több a felvilágosultabb, dogmákat nem követő ember. Na meg hogy más vallások is képbe kerültek, illetve maga a kereszténység sem egységes.

De ez nem a kereszténység érdeme, hanem másé. A kereszténység magától nem tért volna "jó útra" (már ha a mostani életvitelét lehet jónak mondani). Azt a felvilágosodás, a szabad gondolkodás hozta el az embereknek. Ha a kereszténységen múlott volna, még mindig égetnének embereket máglyán.

A mostani és közelmúltbéli tevékenységéről meg pár link:

empiriamagazin.com/Miszcellanea/Fanatikusok.htm

www.antidogma.hu/node/897

www.nobeliefs.com/nazis.htm

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.12.07. 16:08:08

@csíz: nem vitatkozni akarok, de annak ellenére, hogy értem a nézőpontodat, nem értek egyet vele.

Azt mondod, hogy a kommunisták azért nem irtották ki a papokat, mert nem akarták. De bizony, akarták, erről tanúskodik sok visszaemlékezés, amelyben benne van például, hogy a papokat halálra kínozta a komisszár, a templomba tartó népet meg korbáccsal és puskatussal verték a belül elrejtőzött kommunisták. Hogy a templomba járó asszonyok mellét gyertyával égették, hogy a körmük alá szögeket vertek - erre kevesen képesek, de ők megoldották.

Pusztán azért nem irtották ki az egész vallást, mert nem volt rá lehetőségük. Értsd: a saját érdekükben nem kockáztathattak, gondolj bele, hogy egy 1956 és egy Mindszenty-ügy után nekimenni teljes gázzal az egyházaknak politikai öngyilkosság lett volna. Ez 56 előtt is igaz természetesen. Mi lett volna faluhelyen, ahol a jónép nagy része bizony vallásos maradt (hála Istennek), ha nekiállnak templomot rombolni meg papot ölni? Úgy verték volna agyon az elvtársat a kapás-kaszás felkelők (!), hogy öröm lett volna nézni. Vannak dolgok, amiknek még a komcsik sem mertek nekimenni, a vallás - bár megtépázták - egyike volt ezeknek. Ha nem lett volna ennyi híve szerte a világban a kereszténységnek, nos, nem lett volna akadály a vörösök előtt, ez biztos. Így is csak éppenhogy féken tudták egymást és magukat tartani - már ha féken tartásnak lehet nevezni egyáltalán azt a rengeteg gusztustalan tettet, amit elkövettek.

Persze a vélemény vélemény marad - ez itt most az enyém volt. :)

2009.12.07. 22:11:44

Ugye ezt nem mondod komolyan? Azok az emberek, akik birkaként tűrték a padlások letisztítását meg az éhezést a Rákosi rendszerben (az orosz verzióról már ne is beszéljünk, mert ahhoz képest nálunk aranyélet és kánaán volt még akkkor is), azok majd kaszát-kapát ragadnak a papok védelmében?
Ugyan már, ezt te sem hiszed el.

Gondolod a legtöbb embernek fontosabb egy falusi pap élete, mint az, hogy a családja éhezik? Csak mert ugye az éhezés miatt nem vertek elvtársakat. Gondolod, hogy a papok miatt megtették volna?

Egyetlen felszólalás a "nép" részéről nem volt, mikor a papokat néha elvitték közülük. Nem kevés embert deportáltak, kiköltöztettek annak idején, és senki miatt nem tört ki népfelkelés. Rettegett mindenki. A legtöbb embernek a legkisebb gondja is nagyobb volt annál, mintsem hogy aggódjon a pap miatt. Elvitték a szomszédját, a rokonát, testvérét, apját, anyját. Hol érdekelte szerinted az, ha a pap is megy Gulágra a többiekkel együtt? Sehol.
A kommunista rendszer 56 előtt simán kiírthatta volna a teljes keresztény csapatot keleten, és megette volna őket szőröstől-bőröstől reggelire, ha éppen akarja.
Ugyanígy 56 után is. Miután beverték a képét a népnek orosz tankokkal, és mindenki otthon remegett, hogy vajon mikor jön az AVÓ érte, gondolod annyira érdekelte volna, ha a pap megy a sittre? Megjelenik a fekete autó, és még meg is könnyebbülnek a falusiak, ha nem az ő házukba kopogtatnak, hanem a templomot veszik célba.
56 után főként megtehette volna a rendszer, hogy szétcincálja a vallást. De akkor sem tette meg.

Minden lehetőségük megvolt rá 47-48 után. Kezükben volt a hatalom, nemzetközileg senki nem emelte fel a szavát komolyabban a népírtások ellen, eszközök adottak voltak. Az összegyűjtés és a kivégzés könnyedén és oldajozottan működött minden téren. Egy rendelet kellett volna, amiben ez le van írva, és máris nem hallasz többet kereszténységről Magyarországon.
De ilyen rendelet nem volt. Mert nem akartak ilyet. Ez az egyetlen dolog hiányzott csak ahhoz, hogy az történjen, ami a Mithras kultusszal.
Ami történt 45 után, az a fanatikus kommunistáknak volt köszönhető. Leginkáébb kis- és középvezető emberek, besúgók, stb. De egyetlen rendeletet vagy törvényt nem tudsz mondani, ahol elő lett volna írva a keresztény vallás végleges kipurgálása. (Ha igen, akkor meggyőztél.)

dr. Wilbur Swain 2009.12.08. 06:58:01

@csíz: feltételezem, hogy amennyiben lett volna templomrombolás, akkor lett volna felkelés is (a Pócspetri-ügyet ismered? hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3cspetri_per)
meg kellett törni a katolikus egyházat, mivel döntő befolyással bírt
szóval ha nem is a vallás teljes eltörlése volt a cél, de az mindenképp, hogy az emberek ne járjanak templomba, ne keresztelkedjenek - engem tudod hol kereszteltek? Csongrádon, pedig akkor még Csanyon laktunk. Miért? Mert apám TSZ-tag volt, csoportvezető, és a felettesei nem nézték volna jó szemmel. 1980-ban, bakker... :(
szóval a vallás nem volt tilos, csak éppen nem ajánlott

2009.12.08. 13:04:54

@dr. Wilbur Swain: Nagyon jól fogalmaztál. Nem volt tilos. Csak nem ajánlott. Ez nagyon messze van attól, hogy szándékosan kiírtsák, megsemmisítsék a rivális ideológiát. Erről beszéltem.

Persze, hogy nem volt templomrombolás. Miért lett volna? Nem volt céljuk eltiporni a vallást. De ha lett volna templomrombolás, arra tökéletes időszak lett volna az 50-53 közötti pár év. De 56-58 is jó lett volna, akkor sem mert volna senki hőbörögni ellene.
De mivel nem volt ez a céljuk, ezért nem is csinálták.

A Pócspetri per egyrészt 1948-ban volt (akkor még a kommunista rezsim nem volt teljesen ereje teljében, hiszen épp akkor kezdte átvenni a teljes uralmat), másrészt egy-két ilyen esettől eltekintve nem volt az ilyen országosan általános. Harmadrészt itt is helyi kommunista vezetők hajtatták végre az egészet, nem pedig országos rendelet volt róla. Ráadásul még mindig van pár igencsak tisztázatlan dolog erről a perről és előzményeiről is. Sok homályos folt van még ezügyben, amit szerintem nem fogunk már megtudni soha.

Jelenleg a "mocskosszemétkommenyisták-dögöljetekmegmind" verziót halljuk, ez folyik a csapból is (a rendszerváltás óta állandóan), meg a keresztény egyházak nyivákolását, hogy őket mennyi sok sérelem ért.
Viszont a másik felet nem hallgatja meg senki. Már nem. Ez erősen feltételezi, hogy a mai vélemények többsége elfogult az egyik irányba.

Tudod: az érem, meg a két oldala. ;)

dr. Wilbur Swain 2009.12.08. 13:39:08

@csíz: te, ha egy diktatúrában valami "nem ajánlott", akkor azt szerinted retorzió nélkül hagyják?

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.12.08. 15:21:35

@csíz: te figyelj, úgy tűnik, a magyar katolikus egyház szerepéről eltér a véleményünk. Gyakorlatilag a legerősebb véleményformáló erő volt az országban, főleg a Horthy-korszak után! A legtöbb emberre ez a szervezet volt hatással, az emberek bíztak benne és szerették. És hogy ez a kommunizmus idején is mennyire így volt, azt az ún. pócspetri ügy bizonyítja legjobban. Ha nem hiszed, nézz utána:

www.delilap.hu/index2.php?option=com_content&do_pdf=1&id=15369

Ugye ez sem véletlen volt.

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.12.08. 15:24:08

@dr. Wilbur Swain: bakker, pócspetri ügy: töri szak rulez! :))

Vicces, az én helyzetem ugyanez a kereszteléssel: engem be kellett hozni Szentesre, mert mi Mágocson laktunk, de nagymamámat kitiltották az ottani templomból, mert komm. újságíró, propagandista, párttag volt, a testvére meg tanácselnök. :/

Ég is a pofám, ha ez szóba kerül...

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.12.08. 15:26:39

@csíz: amúgy 1956 után nincs ÁVO, és pont akkor nem pattogott a rendszer, féltek egy újabb forradalomtól. Az kellett volna nekik, hogy akkor nekimenjenek a vallásnak, kaptak volna is az arcukba ismét rendesen. Kádárnak több esze volt annál, hogy ezzel próbálkozzon... megtehette volna, naná, csak nem merte. Félt a következményektől, ahogy mondtam is...

2009.12.09. 08:55:13

@dr. Wilbur Swain: "ha egy diktatúrában valami "nem ajánlott", akkor azt szerinted retorzió nélkül hagyják?"
Más az, ha nem nézik jó szemmel, és esetleg kár ér emiatt (pl. nem vesznek fel egyetemre a vallásod miatt meg hasonlók). És más az, ha megölnek érte. A kommunista rendszerben az előbbi volt jellemző. A keresztények viszont nemcsak "nem ajánlották" a más vallások, nézetek követését, hanem halállal büntették azt. Azért szerintem ez elég jelentős különbség. Az egyiknél ugyan nem nézik jó szemmel, de végeredményképp gyakorolhatod a vallásodat. A másiknál meg meghalsz. Te is ezek szerint - igaz, máshol, de - meg lettél keresztelve. És nem írtad, hogy emiatt komolyabb hátrány ért volna Téged, vagy a szüleidet. Megvolt a kiskapu, mindenki szemet hunyt felette. Szüleidet nem rugták ki, nem vitték sittre, nem verték agyon, mint népellenséget. Ha valóban lett volna komolyabb keresztényüldözés a kommunista időszak alatt, akkor szüleidnek eszébe nem jutott volna, hogy megkereszteljenek Téged. Mert akkor biztosra vehették volna, hogy őket kivégzik vagy lesittelik, te meg nevelőintézetben kötsz ki. De nem ez volt. Míg ha a középkorban/ókorban Mithras vallás szerint "keresztelnek", vagy éppen Odin számára ajánlanak fel, akkor biztosra vehetted volna, hogy szüleid nem élik meg a jövő hetet. Szerintem nagyon nem mindegy.

2009.12.09. 09:03:40

@unknown_blogger: "úgy tűnik, a magyar katolikus egyház szerepéről eltér a véleményünk"
Na, erre szerintem is mérget vehetünk. :)
A Pócspetri üggyel kapcsolatban már leírtam, amit akartam. Ha nem olvastad, az nem az én bajom. Egyáltalán nem volt általános a dolog, nem volt országos szintű. És ráadásul 48-ban volt, amikor a kommunista rendszer még csak erősödött. Ezért az ügy semmit nem bizonyít. Volt egy helyi kis megmozdulás, ahol történt egy baleset. A helyi kommunista vezetők ezen felbuzdulva példát akartak statuálni. Megtették. Ennyi az annyi. Nem kell dolgokat túlmisztifikálni. Egy falusi plébános meg a nyája hőbörgött egy kicsit, majd kivégezték emiatt. Csepp a tengerben azon perek közül, melyek megtörténtek nem csak vallásos emberek ellen. Semmi extra nincs benne, talán csak annyi, hogy ezt újabban az egyházak szeretik felfújni, meg az ilyen csip-csup ügyeken nyivákolni.
Ha meg már a szavakon lovagolunk, akkor megsúgom, hogy 56 előtt sem ÁVO volt, hanem ÁVH. ÁVO az Államvédelmi Osztály rövidítése, és 49-ig volt meg. És ez alakult át ÁVH-vá. De a köznyelvben ÁVO maradt. Mint ahogy 57 után is (igen, 57-ig volt ÁVH) ÁVO-snak nevezték azokat az embereket, akik az ÁVH hivatalos megszüntetése után a Belügyminisztérium és más szervezetek bizonyos részein dolgoztak tovább, nagyjából a 60-as évek elejéig (a 61-62-ben lezajlott újabb AVH-s felülvizsgálatig). Kár ilyenbe belekötni, hiszen te is tudtad, hogy mire értem.

2009.12.09. 09:28:07

Jaj, ami meg kimaradt. Egyáltalán nem féltek 56 után egy újabb forradalomtól. Ugynais már az 56-os forradalmat is (ugyan nem 100%-osan bizonyított, de egyre több bizonyíték támasztja alá) pont a kommunista rendszer provokálta ki, és az tartotta életben. A civil tömegből történő lövések (katonatisztek lelövése), fegyverek szétosztása a tömegnek, provokátorok akik vezették a tömeget, stb. - mind mind szervezetten lett végrehajtva, és nem hirtelen felindulásból történő kezdeményezés volt.

(Egy érdekesség: Egy pesti laktanya őrségét egyetlen napra elvezényelték. Alapesetben, ha jól emlékszem, egy zászlóalj állomásozott ott. Egy napra - nem tudni miért - el lettek vezényelve egy másik laktanyába, és csak egy-két fegyvertelen tiszti- vagy tiszthelyettesi iskolás hallgató maradt ott. Még aznap este begördült oda pár teherautó pár fegyveressel a fedélzeten, és kirámolták a fegyverraktárat. Másnap a zászlóalj visszatért oda, és az ügyről mindneki hallgatott erősen. ... Még aznap, mikor üres volt a laktanya, este teherautkóról kézifegyvereket osztogattak valakik a tömegnek, akik ugyan magyarul beszéltek, de akcentussal...
Vajon ki adott/adhatott parancsot a laktanya kiürítésére pont arra az egy napra, mikor jött az a pár teherautó? Vajon kik voltak ezek az akcentussal beszélő emberek? És még sorolhatnám a hasonló példákat, de nem illik ide.)

Az oroszoknak nemzetközi szinten szükségük volt egy kis konfliktusra, amit sikeresen meg is valósítottak. (Hosszú történet, hogy miért kellett nekik, ezért nem is megyek bele.)
Kádár szerepe sem volt véletlen, ő is csak egy rángatott bábú volt, mégha a sakktáblán tisztként is tartották számon. De ez is egy másik történet.
A lényege, hogy a forradalmunk ugyan nemes volt meg szép, csak a kommunista rendszer akarata nélkül maximum pár tüntetésig jutott volna, de fegyveres harcig soha. Ha meg mégis, akkor sem tart ennyi ideig, mert pillanatok alatt eltiporják (ezt mint ex-katona mondom).

Annyit akartam csak ezzel mondani, hogy a kommunista rendszer egyáltalán nem félt az egyházak és a vallás szerepétől. Ha akarta volna, bármikor elintézi még 56 után is. Akár hirtelen és drasztikus módszerekkel, akár más, kifinomultabb módon, lépésről lépésre. Mindig tökéletesen tisztában voltak a besúgóhálózat miatt az aktuális néphangulattal, és tökéletesen tudták uralni és irányítani a tömegeket. Semmibe nem került volna nekik az egyházak félreállítása. De mégsem volt még csak komolyabb propaganda sem az egyházak ellen. Nekik is rendelkezésre álltak azok az adatok, melyekkel bemocskolhatták volna az egyházakat. Előhozakodhattak volna az egyházi adókkal, az inkvizícióval, a nácik támogatásával meg annyi minden valós és valótlan mesével. Akár a népet is fel tudták volna tüzelni egy jó propagandával arra, hogy maga rombolja le a templomokat.
De nem tették, mert nem akarták!

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.12.09. 20:02:21

@csíz: Oké, itt fejezem be a vitát, mert látom, forrnak az indulatok, jön az ilyenkor szokásos szájkarate. :-)
Még jó, hogy eddig kibírtuk, általában ez hamarabb szokott kezdődni.

Ilyenkor jönnek a nagy elméletek is, mint például, hogy 56 meg volt szervezve, sőt, hogy maguk a komcsik szervezték meg. Az oroszoknak hogy miért lehetett erre szükségük, abba tényleg ne menj bele, főleg azért, mert akkor meg kellene említenem a berlini munkásfelkelést, a lengyel felkelést, amik mind ebben a korszakban voltak, de persze az oroszoknak még külön ki kellett egyet robbantani Magyarországon... ebbe tényleg ne menj bele! ;)

Részemről befejeztem, a jelen keretek közt nem vitatkozom tovább. :)

..::read only::..

2009.12.09. 20:30:00

@unknown_blogger: "látom, forrnak az indulatok, jön az ilyenkor szokásos szájkarate"

Részemről semmiféle indulat nem kíséri az írásomat. Eléggé távol áll az ilyesmi tőlem. Majó meg időközben nem írt. Mivel hároman írtunk ide, ezért kizárásos alapon már csak te maradtál. Ha te úgy látod, hogy az indulataid rossz irányba vihetik a vitát, akkor én is csak támogatni tudom a "read only" üzemmódodat. Hisz magadat nyilván jobban ismered.

Szájkaraténak nem nevezném. Kifejtettem a véleményemet. Ha részedről csak ennyi a válasz, az nem engem jellemez.

Talán tényleg jobb ezt befejezni... :S
(Sokszor mondtam már magamnak, hogy hívőkkel ne álljak le vitázni, de valahogy mindig így alakul. :( )

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2009.12.09. 20:35:15

@csíz: még hogy nem forrnak az indulatok... :-)
olvasd el az utolsó kommentedet. (Indirekt módon ugyan, de) már engem minősítgetsz, miközben nem is ismersz. Amúgy nagy tévedés: távolról sem vagyok hívő. Tudom, majd most jön, hogy te tulajdonképpen nem mondtad, hogy hívő vagyok, illetve nem úgy értetted, illetve én úgyis tudom, hogy hogy értetted, csak bele akarok kötni.

További kellemes kommentezgetést. ;)

dr. Wilbur Swain 2009.12.10. 09:52:32

@csíz: megint középkor/ókor vs. jelenkor összehasonlítás, ami nem állja meg a helyét (te tuti valami beépített Mithras-ügynök vagy) :D

2009.12.10. 10:17:18

@unknown_blogger:
Mintha írtad volna, hogy nem írsz többet. Nem bírtad ki? Nemtán az indulat miatt? :)

Egyébként meg az indirekt minősítgetést éppen te kezdted az indulat előhozatalával, a szájkaratés dologgal meg a többivel. Én teljesen normálisan kifejtettem a véleményemet, te meg elkezdtél érvek nélkül minősítgetni.
De tudom, hogy most az jön, hogy te nem is úgy értetted, meg hasonlók... :)

2009.12.10. 10:25:34

@dr. Wilbur Swain: Esetleg meg is tudod indokolni, amit kijelentesz? Csak mert kicsit nehéz úgy érdemben megvitatni valamit, hogy ti kijelentitek valamiről, hogy az nem úgy van, és semmi több. Semmivel nem támasztjátok alá az érveiteket. Nálam a dogmatikus gondolkodásmód nem jön be túlzottan. Csak azért, mert valamit tanítanak egyféleképpen, vagy mert neked ez a véleményed, még alátámaszthatnád valamivel.
Vagy ne várjak ilyet? :S

Egyébként a berakott linkeket végignézted egyáltalán? Egyik sem ókor, sem nem középkor. Jelenkor és közelmúlt. Semmilyen reagálást nem adtatok rá, csak elsiklottatok felette könnyed eleganciával.

Na mindegy. Valószínűleg naív voltam, mikor azt gondoltam, hogy esetleg érdemben lehet itt eszmét cserélni. Majd legközelebb megpróbálom kihagyni az ilyen dolgokat.

Avatar 2009.12.15. 12:24:54

no akkor az 56-os témától kicsit visszakanyarodva...
Ha jól tudom, éppen a protestáns egyházak voltak azok, akik elsőként betiltották Szent Miklós (és általában a szentek) ünneplését, emiatt került át a nép körébe az eredeti dec 6-os napról karácsonyra a Mikulás érkezése Ny-Eu-ban, kiszorítva onnan Jézuskát, aki meg éppen jan 6-ról tette át a szülinapját dec 24-re kiszorítva Mithrászt...
Számos keresztény felekezet pl az ortodox egyház ma is jan 6-át ünnepli.

Egy kis komcsizás, katkózás:
Sztálin eredetileg papneveldében tanult, így valószínű nem volt meggyőződéses ateista lett volna, viszont a kommunista párt szerkezete és "hittérítésének" módszerei számos ponton analógiát mutatnak a kereszténységgel.
A kereszténység magyarországi megtelepedésében nagy szerepe volt annak, hogy István törvényileg kötelezte a népet templomok építésére és heti látogatására, botozás terhe mellett. A régi vallás követői számos lázadást szerveztek a kényszerkatolizicálás ellen (pl. Vata, majd az ő fia János vezetésével), ezeket nem éppen keresztényi felebaráti módszerekkel verték le.
Az az érvelés, hogy nekik elnézzük, mert akkoriban még agresszívek voltak az emberek, ma meg kisbárányok vagyunk, szerintem azért nem áll túl stabil talajon, mert a kommunizmus az I. VH után jutott hatalomra, majd a II. VH után erősödött, márpedig a világháborúk nem éppen azt jelzik, hogy olyan nagyon sokat fejlődött volna a világ ebből a szempontból az ókorhoz/középkorhoz képest.

És hogy milyen gyorsan változik a világ: a kommunizmus már annyira elmúlt Oroszországban, hogy most már éppen a Mikulás létezésének tagadása tilos.
www.origo.hu/nagyvilag/20071228-betiltottak-oroszorszagban-a-telapo-letezeset-tagado-reklamot.html

"A betiltás indoklása az volt, hogy a reklám megszegte azt a szabályt, miszerint a hirdetők nem hitelteleníthetik el a szülőket és tanárokat.
Márpedig a reklám azzal, hogy azt mondta, a Télapó nincsen, azt sugallta, hogy a szülők nem mondják el az igazságot, s ezzel a hirdetés aláásta a gyerekek szüleikbe vetett bizalmát - érveltek a betiltás mellett."

Pedig a szülők tényleg hazudnak a gyerekeknek... Az nem tilos.

2009.12.19. 19:32:22

@Avatar: Ott a pont.

Érdekes ez a Mikulásos orosz dolog. Az nem jutott eszükbe, hogy mikor a gyerek idővel megtudja, hogy nincs Mikulás (mert egyszer úgyis megtudja), akkor is "aláásódik" a bizalma a szülőnek?
(Megint alkottam egy szép magyar szót. Megy ez nekem! :D )

Egyébként meg a Mikulásról mindjárt előkotrok pár igen mélyenszántó gondolatot. ;)

2009.12.19. 19:36:04

Mikulásról tudományosan:

A rénszarvasok egyik ismert faja sem képes repülni. Igaz, még körülbelül 300,000 élő sejt nem lett áthatóan tanulmányozva, ezek többsége azonban valamilyen baktérium. De ez nem zárja ki TELJESEN a repülő rénszarvasok létezését.

A világon 2 milliárd gyerek van (18 év alatti személy). A Télapó nem látogatja meg a muszlim, hindu, zsidó és buddhista gyerekeket, ami ezt a számot 85%-kal csökkenti, tehát marad 378 millió gyerek. Háztartásonként átlagosan 3,5 gyerek van, ami 91,8 millió házat jelent. Tételezzük fel, hogy lakásonként legalább 1 jó gyerek van.

Télapónak, a különböző időzónák, és a Föld forgása miatt 31 órája van, hogy az ajándékokat szétossza, feltételezve, hogy Keletről Nyugat felé halad (ami logikus). Ez másodpercenként 822,6 lakást jelent. Tehát lakásonként 1/1000 másodperce van arra, hogy megálljon, kiszálljon a szánból, leugorjon a kéményen, lerakja az ajándékokat, a kéményen visszamásszon, beszálljon a szánba, és a következő házhoz menjen. Ha feltételezzük, hogy a 91,8 millió háztartás a világ különböző részein található, akkor az háztartásonként 0,78 mérföldet, összesen 75,5 millió mérföldet jelent. Ekkor még nem számoltuk bele azt, amit 31 óránként egyszer mindenképpen csinál mindenki, valamint az étkezést, stb.

Ez 650 mérföld/másodperces sebességet követel, ami a hangsebesség 3000-szerese. Összehasonlításképpen, a leggyorsabb ember által készített jármű, az Ulysses űrszonda mindössze 27,4 mérföldet tett meg másodpercenként. Egy hagyományos rénszarvas legjobb esetben is csak 15 mérföldet képes futni óránként.

A játékok súlya egy újabb érdekes eredményhez vezet. Ha minden gyerek csak egy közepes méretű lego csomagot kap (1 kg - ami nevetségesen kicsi), az 321.300 tonnát jelent, és akkor még nem számoltuk Télapót, aki az állítások szerint igencsak túlsúlyos. A földön egy hagyományos rénszarvas maximum 150 kg-t képes húzni. Feltételezve, hogy a "repülő rénszarvasok" ennél ügyesebbek, és tízszer ennyit bírnak el, akkor is 214.200 rénszarvasra van szükség, nem pedig 6-8-ra, ahogyan azt a szemtanúk állítják. A sok rénszarvas persze tovább növeli a szán súlyát, ami most már 353.430 tonna. Megintcsak összehasonlításként: ez a Queen Elizabeth hajó súlyának négyszerese.

Egy 353.000 tonna súlyú test 650 mérföld/óra sebesség mellett óriási légellenállásba ütközik, ami felizzítja a szarvasokat, mint ahogyan a Föld légkörébe lépő űrhajó is felizzik. Szarvasonként 14,3 quintillió Joul/mp energia szabadul fel, ami a szarvasokat és a szánt azonnal lángba borítja, és az egész fogat 4,26 ezredmásodperc alatt megsemmisül.

Én hiszek a Mikulásban... :)

2009.12.19. 19:50:20

Mikulás levelek (remélem nem lesz sértő senkinek)

1.
Kedves Télapó!
Szeretnék egy hajós Barbiet, egy autós Barbiet, egy síelős Barbiet, egy repülőgépes Barbiet, egy motoros Barbiet és egy diszkós Barbiet!
Mást nem. köszi: Kati

Kedves Kati!
Eszedbe jutott már, hogy diplomás Barbie miért nem létezik? Javaslom, inkább tanulj, ahelyett, hogy babázol, mert anyádat elnézve te nem leszel olyan szép, mint Barbie, és akkor cseszheted, hogy bárki is eltartson.
A Télapó

2.
Egy olyan G.I. Joe-t hozzál, ami tud úszni a víz alatt, és van szigonypuskája, és jó nagy kése, és ki van képezve gerilla harcmodorból, és simán megöli bármelyik ellenséget!
Gergő

Kedves Gergő!
Kissé agresszív vagy, fiam. Belőled vagy terrorista lesz, vagy bérgyilkos, és tulajdonképpen egyik sem sokkal jobb a másiknál. Mit szólnál inkább egy kanna benzinhez, és egy doboz gyufához? Van egy érdekes kísérlet ezzel kapcsolatban, majd mellékelem a leírást.
A Télapó

3.
Kedves Télapó!
Már tavaly is kistesót kértem, és tavaly sem azt kaptam. Légy szíves, ezúttal ne valami hülyeséget hozz, hanem amit kérek! Kistesót akarok!
Ádám

Kedves Ádám!
Apád már tavaly is impotens volt. És még most is az. Az ólomkatona pedig nem hülyeség. Dugd fel a s.ggedbe, meglátod, milyen jó lesz.
A Télapó

4. Kedves Télapó!
Te hány kiló vagy? Nem gondolkodtál még rajta, hogy fogyókúrázz? Mi van, ha egyszer beszorulsz a kéménybe?
Bence

Kedves Bence!
Nem gondolkodtál még rajta, hogy kicsit visszafogd magad, és ne kérdezz hülyeségeket? Mi van ha egyszer bepöccenek, és taposóaknát viszek neked karácsonyra?
A Télapó

5. Kedves Télapó!
Hoznál nekem egy virágos kifestőt, ha szépen megkérlek?
Ölel: Vili

Kedves Vili!
Engem te csak ne ölelgessél rendben, kis köcsög? Persze, virágos kifestőt, hát hogyne. Elmész te any.dba...
A Télapó

6.
Kedves Télapó!
Miniszoknyát szeretnék karácsonyra, mert a nővéremnek is olyan van, és mindig egy csomó fiúnak tetszik, és én is sok fiúnak akarok tetszeni. Miniszoknyát hozz, de rövid legyen ám, hogy jól látszódjanak a lábaim, mert mindenki azt mondja, hogy nagyon csinosak a lábaim.
Emma

Kedves Emma.
Télapó visz neked csinos szoknyácskát, de a Télapó bácsi nagyon fáradt lesz ám, mire hozzátok ér, ugye behívsz majd egy kis tejecskére és sütikére a szobácskádba?
A Télapó

7.
Kedves Télapó!
Tudnál hozni olyan legót, amiben van elektromos felszerelés is, és hozzá lehetne kötni egy soros kapcsoláshoz, és némi átalakítgatás után csatlakoztatni egy központi magas feszültséghez, és összeépítgetni egy hidraulikus forgóturbinával, meg ilyenek?
Pisti

Kedves Pisti!
Szoktál járni focizni a térre, vagy mesét nézni, vagy meghúzni a lányok haját, meg ilyenek? Én a helyedben kufircolnék azért egy jót, mielőtt agyonvág a kettőhúsz, lúzerkém!
A Télapó

8.
Kedves Télapó!
Mit szeretnek enni a rénszarvasaid? Csak azért kérdezem, mert gondoltam, ők is elfáradnak, és megéheznek, és gondoltam nekik is kedveskedek majd valami harapnivalóval.
Áron

Kedves Áron!
Ezzel az undorító benyalással semmit nem fogsz elérni nálam. Idén egyébként újítottam, és nem rénszarvasokkal érkezem, hanem grizlimedvékkel. Kötözd ki magad a gesztenyefátokhoz, ha kedveskedni akarsz nekik.
A Télapó

9.
Kedves Télapó!
Én a kisfiam nevében írok neked, tudod, ő még nem tud írni. Azt üzeni neked, hogy valamilyen kreatív kis társasjátékot hozzál, amivel tud játszani az egész család!
Köszönettel: Vargáné Kiss Erzsébet

Kedves Erzsébet!
Valami kreatív társasjátékot? Rendben. Mit szólnál mondjuk a "Simi humi nyali falihoz"? Ja, nem, bocs, azt a férjed már megrendelte.
Ja, bocs, nem is neked, hanem az új titkárnőjének.
A Télapó

10.
Kedves Télapó!
Eddig egyszer sem hoztál nekem virgácsot, remélem ezúttal sem fogsz! Tudod, én mindig jó kisfiú vagyok. Idén azt hiszem, egy hifi toronynak örülnék a legjobban.
Ervin

Kedves Ervin!
Nem, eddig valóban nem vittem neked virgácsot. Viszont ha nem tűnt volna fel, akkor mást sem. Tudod, a javítóintézetbe nem jár a Mikulás.
A Télapó

11.
Kedves Télapó!
Szeretnék egy robogót, egy új számítógépet, egy új szobát, egy nyaralót a Balcsira, amihez csak nekem van kulcsom, egy pénzzel teli bankkártyát, egy új mobiltelefont (kamera is legyen rajta!), és egy dévédé lejátszó sem ártana. Nagyon várlak!
Tomi

Kedves Tomi!
Várjál csak, ha nagyon nincs jobb dolgod.
A Télapó

12.
Kedves Télapó!
Akármit is hozol, örülni fogok neki, csak ne felejtsd, ugye tudod? Elköltözünk! Arany János utca 7!
Imike

Kedves Imike!
Se térképész, se futár nem vagyok. Egyébként is későn szóltál, már megszerveztem, betábláztam, és elrendeztem a szállítmányozási ütemtervemet. És ugye az a ház, ahova költöztetek, már évek óta üresen állt...
A Télapó

13.
Kedves Télapó!
Mi az msn címed? Dumálhatnánk majd valamikor.
Peti

Kedves Peti!
A Télapó bácsi csak nénikkel emesenezik, azok közül is csak olyanokkal, akiknek web kamerájuk van, erkölcseik azonban nincsenek. Menj oda szépen anyukádhoz, és kérdezd meg tőle, hogy ez mit jelent.
A Télapó

14.
Kedves Télapó!
Te tényleg létezel, vagy ez csak átverés? Van feleséged? Miért nem ő hozza az ajándékokat? Unokáid vannak? Mit kapok idén?
Erika

Kedves Erika!
Létezem. Nincs. Mert nincs. Nincsenek. Lóf@szt.
A Télapó

15.
Kedves Télapó!
Egy hiper szuper mankót kérek, tudod, eltörtem a lábam, és amit a doktor bácsi adott, az tök snassz, és ronda, és nem tetszik. Olyat hozzál, amivel lehet repülni is! Amúgy nem rossz érzés, hogy mindenki a meleg otthonában vár téged, te meg csak gürizel egész éjjel?
Gáborka

Kedves Gáborka!
Kattanj le a témáról. Már eleve az erkélyről sem kellett volna leugranod, és akkor most tudnál járni, észkombájn! Amúgy nem rossz érzés, hogy az összes barátod megy majd hógolyózni, síelni meg szánkózni, te meg egész télen otthon bicegsz majd a mankóddal a négy fal között?
A Télapó

2009.12.19. 19:58:23

Angyalka

Egyszer volt, régen volt, a Mikulás karácsony előtt észrevette, hogy a
4 krampusza megbetegedett.
De a helyettes krampuszok nem tudtak olyan szépen és gyorsan
csomagolni, mint az igazi krampuszok, és sok ajándék tönkrement. A sok baj közepette Mikulásné bejelentette, hogy az édesanyja velük fogja tölteni a Karácsonyt.
Szegény meggyötört Mikulás ennek hallatán kiment a rénszarvasszánhoz,
de szomorúan vette tudomásul, hogy az 6 rénszarvasból 3 vemhes, 2 meg
ismeretlen helyre távozott a kerítésen átugorva. Ezek után a teljesen összetört Mikulás bement a házába, hogy igyon egy kis fenyőpálinkát, de azt látta, hogy a krampuszok már mindet megitták. Erre olyan mérges lett, hogy a kezében tartott poharat összetörte. Mikor össze akarta söpörni a szilánkokat, rájött, hogy az egerek régen megették a seprűt.
Ekkor csöngettek, és a lelkileg meggyötört Mikulás ajtót nyitott.
Az ajtóban egy mosolygós angyalka állt, kezében karácsonyfával.
Az angyalka így szólt:
- Kedves Mikulás! Hát nem csodálatos ez a mai nap?

Hát így alakult ki az a szokás, hogy a karácsonyfa csúcsára angyalkát
húznak...
süti beállítások módosítása