Múlt pénteken ülök a Blahán a Mekiben, fogyasztom a műanyagot, körülöttem mindenféle nációk csivitelnek, én pedig kedvenc hobbimnak hódolok: bámulok ki az ablakon, és nézem a hömpölygő forgalmat.

   És huss, elhúz előttem egy újnak tűnő Mercedes, majd fél perc múlva még egy, mindkettőn szlovák rendszám, bennük Apa és Anya, fontosan és okosan haladnak a forgalomban. Most induljunk ki abból az eleve rosszindulatú feltételezésből, hogy ők nem kedves európai szomszédaink, hanem honfitársaink, akik hallva a modern világ hívószavát, élnek a kínálkozó lehetőségekkel, a szlovák rendszám-powerrel.

   Miért is jó a szlovák rendszám? Nincs regisztrációs adó, nincs súlyadó, nincs teljesítményadó, estébé... (teljes lista itt, a szlovákrendszám.hu-n). Hogy is mondjam... szabályos, de nem etikus. Azt meg ugyebár ki nem szarja le?! Nehogy már a gazdag ember is adót fizessen a drága autója után?! Fizessenek csak a parasztok, akinek nem futja luxusautóra!

   Ami megállíthatná ezt a rendszámla-csalást, adó- és költségoptimalizálást, az a társadalom éles kritikája lehetne, méghozzá egyenesen a kőgazdag, Fontos Apuktól és Anyuktól. Elvégre ha olyan gazdag vagy, akkor ne csak megvenni legyen pénzed, hanem fenntartani is, nem? Vagy az már derogál? Ez szerintem halálosan ciki, elvégre fennen hirdeti így az ember, hogy drága autóm van, de a. inkább egy simlis fasz vagyok, és elkerülöm az adózást vagy b. mégsem engedhetem meg magamnak, hogy gond nélkül fenntartsam. A szlovák rendszám=NEM MENŐ.

A bejegyzés trackback címe:

https://senkisemolvassa.blog.hu/api/trackback/id/tr532375671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.10.21. 21:17:16

Kellemetlen. Tetszett volna nem annyi adót rárakni az ótóra! ;)
(Na jó, ez csak vicc volt. Nem Te raktad rá.)

Egyébként érthető a dolog teljesen.
Érthető, hogy Apu és Anyu miért csinálja ezt:
- Az, hogy ők gazdagok, az nézőpont kérdése. Csak egy ócska Mercijük van szerencsétleneknek, és nem tehetik meg, hogy Rolls Royce-al flangáljanak, mint a gazdagok. (Ugye hogy ugye? :) ) Ennyi erővel az is gazdag, akinek trabija van. És ha tehetné (vagy megérné neki), akkor a trabis is szlovák rendszámmal flangálna (némelyik így is csinál). Sokan nem tehetik meg, hogy autót vegyenek, így azokhoz képest meg a trabisok gazdagok, a dúsgazdag ladásról már ne is beszéljük! ;) Szóval itt nézőpont kérdése a dolog.
- Meg ugye itt jön elő a "ha majd a másik adózik rendesen, akkor én is fogok" féle jó magyar felfogás. És ezért nem adózik senki normálisan (és ezért csücsülünk egy szinten a béka hátsójával). Mert ugye mindenki a másiktól várja a megváltást, de ő maga nem tesz semmit - sőt, a saját szintjén (ha teheti) ugyanúgy csal/lop, mint a másik, akire egyébként ujjal mutogat. Persze bazi nagy szerencse, hogy vannak, akik nem tehetik meg (vagy nem képesek megtenni), hogy kicsússzanak az állam bácsi karmai közül - na, belőlük él a többi. :D
Ez persze nem azt jelenti, hogy az a réteg tisztességes. A fenét!
Csupán csak azt, hogy nekik nincs meg a lehetőségük rá, avagy bénák, és nem tudják megtenni, hogy csaljanak (értsd: megtalálják a kiskapukat). Pedig egyébként ők is megtennék a saját szintjükön.
Ilyenkor szokott jönni a "tisztelet a kivételnek" szlogen, de nem élnék vele, mert az arányuk oly' elenyésző, hogy említésre sem méltó. ;)

Na, szóval ez az oka annak, hogy ilyeneket látsz műanyag-majszolás közben. :)

UFF én beszéltem

2010.10.21. 21:24:27

Ui.: ha ennyire ellenzed a szlovák rendszámos dolgot, akkor a helyedben nem linkelném a postból. A rossz reklám is reklám, emellett minden link (pláne releváns környezetből) erősíti az oldalát a keresőkben. Ergo azzal, hogy ott a likje, segíted őt. ;)

2010.10.22. 10:11:42

Jaj, tegnap el is felejtettem megkérdezni. A DVD-t, amire írod a filmeket, játékokat, zenéket a gépeden, azt ugye itthon veszed boltban, legálisan, ráadásul olyat veszel, amin rajta van az "artisjus" embléma (és ami persze 3-500 Ft-os darabáron kapható)?
Mert ha véletlenül nem ezt tennéd, és képes lenél megvenni 100Ft-os vagy olcsóbb darabáron DVD-t, akkor Te is ugyanezt teszed, mint a mercis Apu és Anyu, csak éppen DVD témában. (Pláne, hogy az óccsó DVD a legtöbb esetben pont Szlovákiából jön be hozzánk. Ha megnézel a neten ezekkel foglalkozó webáruházakat, azok is nagyrészt szlovák bejegyzésű cégek.)

De kérdezhetném Tőled, hogy ugye a Windows, amit most éppen használsz a gépeden, illetve a rajta lévő progik (Office programcsomag, játékok, stb.) ugye full legálisak és megvetted őket a boltban pénzért; nem pedig innen-onnan megszerezted ismerőstől, avagy letorrentezted, warezoltad és hasonlók? :)

Tudod, valamikor a nulladik ezredforduló környékén élt egy kedves, fiatal úriember, aki beszélt valami "az vesse rám az első követ" féle szlogenről. Ez a mondása valami furcsa oknál fogva az évezredek viharai ellenére ránk maradt, Így most elő is hozakodnék vele, ha nem bánod. ;)

dr. Wilbur Swain 2010.10.22. 14:03:56

@csíz: nem rossz hírét akartam kelteni az oldalnak, csak a korrekt tájékoztatás kedvéért tettem bele, hogy tőlük van az információ (alapesetben én nem tudtam részletesen, hogy mi a tényleges előnye a sz.rendszámnak, azon felül, hogy olcsóbb a kocsi)
a "példabeszédem" lényege - ha már Jézusnál tartunk - hogy ha valaki tényleg megengedheti magának, hogy drága holmija legyen (bármije), akkor legyen az legálisan; én lennék a legboldogabb, ha olyan anyagi helyzetben lennék, hogy megengedhessek magamnak pl. egy eredeti játékot
remélem te is látod, hogy kicsit más súlyú a két dolog

2010.10.22. 17:03:22

@dr. Wilbur Swain:
Igazad van, valóban más a súlya a kettőnek. Csak nem úgy, mint gondolod.
Hiszen Apu és Anyu még tisztességesebben is művelik a dolgot Nálad (ebből a szempontból).

Az, hogy nekik több pénzük van Nálad, az még nem jelenti azt, hogy tisztességesebbnek kell lenniük. Hiszen ők is viszonyítanak valakihez.
Te sem az etióp földműveshez viszonyítod a vagyonodat, sem pedig az utcán élő hajléktalanhoz - hanem hozzájuk. És nyilván ők sem Hozzád viszonyítanak, hanem a náluk gazdagabbakhoz. Így nehéz azt mondani bárkinek is, hogy "Én szegény vagyok, persze, hogy csalok, de bezzeg a másik...!". Ezt bárki mondhatja. És ez ha úgy tetszik, pont az, amit írtam: a másikra való ujjal mutogatás olyanért, amit az ember egyébként maga is megcsinál a saját szintjén.
Tehát eddig egál van, csak a vagyoni szint más.

Nézzük most őket:
- Vesznek egy mercit. Eddig kafa.
- Sok az adó? Ez meg tény.
- Van lehetőség csökkenteni a kiadását? Igen.
- Megteszi? Persze, már miért ne tenné?
Ha itthon egy cipő 60ezer Ft-ba kerülne, míg ugyanazt külföldön megkapod 6ezerért is, akkor biztos, hogy mindenáron a hazait vennéd meg? Nem. Ha megtehetnéd, akkor külföldön vennéd. És hogy mennyire így tesz a hétköznapi ember, arra egy példa.
Úgy 5 éve voltam kint külszolgáltaton Boszniában. Ott a bázison volt egy rakás un. PX (magyarul "pieksz"), ami olyan katonai bolt, ahol a katonák óccsóért tudnak vásárolni (több államban a katonáknak nem kell adót fizetniük ilyen vásárlás során, tehát nincs rajta ÁFA és hasonlók - a PX-eket meg vinni szokták külföldre is). És persze - nem csak emiatt - sok áru lényegesen olcsóbb volt, mint itthon. Hát persze, hogy minden magyar ott vette meg a cuccot, és hordta haza. A cigitől a Husqvarna láncfűrészig minden volt, amit el tudsz képzelni. Az egyiket az amcsi PX-ben tudtad olcsóbban venni, a másikat a norvégban, stb.
Pedig itthon is meg tudták volna venni ezeket, mégis külföldi boltokat gazdagítottak vele, mert volt pár száz/ezer Ft különbség.
Törvényellenes? Nem. Csak kihasználták a kiskaput -> ott vásárol, ahol olcsóbb. (Ez a piac törvénye egyébként.)

És most nézzünk Téged:
Először is A DVD esetében ha az olcsót veszed, pont ugyanazt csinálod, mint ő a Mercivel. Csak azért veszed meg a szlovák DVD-t, mert 1-300 Ft-al olcsóbb. (Ennyi azért még futná, ha már számítógépre futja.)
Másodszor megy ugye letöltöd a crackelt játékot meg egyéb progikat. Persze, fogjuk rá, hogy nincs rá pénzed. Tudod, nekem sincs pénzem Mercire. Most lopjak egyet magamnak?
Amit Te csinálsz, az lopás. Ha tetszik, ha nem, lopsz azoktól, akik elkészítették a játékot meg az Office-t. Amit Anyu meg Apu tesz, az max. kicsit erkölcstelen, de nem törvényellenes.
Érted ugye, mi a különbség?

Arról már nem is beszélek, hogy a játékon kívül minden programohoz meg tudnál szerezni legálisan is alternatívát, ráadásul ingyen.
- Windows helyett Linux
- MS Office helyett OpenOffice
- Total Commender helyett Gnome Commander vagy Krusader, stb.
- És még sorolhatnám. Egyedül a kedvenc játékod az, ami talán (jelzem, talán) nem futna Linux alatt, de abban sem vagyok teljesen biztos. Minden más lehetne ingyen, és nem kellene lopni.
Az ilyesfajta lopás felett a legtöbb ember átsiklik és természetesnek veszi. De ha más csinál valami törvénybe ütköző, vagy akár csak kicsit erkölcstelen dolgot, akkor egyből lehurrogja.

(Hozzáteszem, nem vagy egyedül azzal, hogy lopod a programokat. Az ország lakosságának 99%-a ezt csinálja. Csak én, meg még pár eszement vagyunk ilyen pofátlanul becsületesek, hogy legálisan szerezzük be a progikat, mert ingyen is van legális. :) )

dr. Wilbur Swain 2010.10.23. 14:06:03

@csíz: röviden: duty free shop
egyébként honnan veszed, hogy lopom a cuccaimat? itt szoktak vakvágányra futni az beszélgetéseink, az általánosításaidnál

2010.10.23. 14:47:00

@dr. Wilbur Swain:
Nem egészen azonos a PX a duty free shoppal. Hasonló hozzá, de a jogi része asszem más, illetve országonként különböző az engedmény mértéke is. De tény, valami hasonló a lényege.

---

Nem általánosítottam. Te írtad:

"én lennék a legboldogabb, ha olyan anyagi helyzetben lennék, hogy megengedhessek magamnak pl. egy eredeti játékot"

Ezek szerint nem használsz eredeti játékot. Amiből pedig egyenesen következik, hogy nem legális játékot használsz, hanem feltört verziót. A játékok és egyéb progik feltörése/másolása pedig illegális, az ilyenek használata pedig lopás.
De mondom, nem csak Te vagy így ezzel. Az ország 99%-a illegálisan szerzi a Windows-t, az Office-t, meg szinte minden más szoftvert is. Az is elég ritka, hogy valaki egy-egy játékot legálisan megvegyen (bár néha előfordul - kb. olyan gyakorisággal, mint amilyen gyakran Linuxot használ valaki Win helyett). Persze efölött hajlamos a többség szemet hunyni, de amikor meg az ő pénztárcáját lopja el valaki, akkor egyből bosszúért kiált, vért követel.
Persze meggyőzhetsz arról, hogy a számítógépeden lévő programok legálisak. Láttam már embert, aki tényleg megvette a Windows-t a boltban (egyszer én is vettem ... de bevallom, őszintén megbántam már azóta :) ). Sőt, olyannal is találkoztam, aki kiadott 25ezret a MS Office-ért. Az egyik fanatikus játékőrült ismerősöm meg még azt sem bírta megvárni, hogy valaki feltörje a kedvenc játékának új verzióját, és ahogy megjelent, megvette potom 18ezerért. :)
De ritkaság az ilyen.
Cégeken, vállalkozásokon kívül sem láttam még embert, aki pl. Photoshopot vett volna, mégis szinte mindenki használja, aki grafikával foglakozik. Érthető valahol, hogy nem akarnak súlyos tízezreket (néha százezreket) kiadni érte, de attól még a lopás lopás marad.
Hozzáteszem, ugyanazon emberek, akik a 200ezer Ft-os Photoshop verziót ellopják, és a számítógépükön százezres nagyságrendben van lopott szoftver, ugyanazon emberek simán meglincselnék egy embertársukat, aki mondjuk krumplit lop egy kertből, kb. 1000 Ft értékben.
Ilyen ez, nem köszön. ;)

De mondom, azért meggyőzhetsz, ha gondolod. Én hajlandó vagyok megbocsátásért esedezni, meg hamut szórni a fejemre, ha kiderülne, hogy:
- Mindegyik DVD-den, amit üresen vettél, van artisjus logó.
- Ha a Win-t, Office-t, vírusírtót, tűzfalat stb. tényleg megvetted a boltban, nem pedig haver hozta Neked, vagy nem netről töltötted le a crackelt verziót.
- Ha a játékaid szintén boltból származnak, amiért pénzt adtál ki.
- Ha a filmjeid, zenéid mindegyikéről van eredeti DVD-d vagy CD-d.
Sikerülni fog ez a meggyőzés? Én addig készítem a hamut. ;)

2010.10.25. 17:35:33

Jó volt újra látni Téged. Semmit nem változtál, csak szőrösebb lettél meg van egy jópár ősz hajszálad. :)
No, akkor még 10 év, és újra találkozhatunk! :D

dr. Wilbur Swain 2010.10.27. 08:12:45

@csíz: ja,klassz volt összefutni ennyi év után :)
te nem őszültél meg :P

2010.10.27. 09:38:15

@dr. Wilbur Swain:
Van nekem is pár ősz hajszálam, de nemigen látszik sajnos. Pedig szeretnék már teljes ősz hajkoronával éldegélni. Megnöveszteném kétméteresre, befonnám, majd a nyakam köré tekerném, mint a 80-as évekbeli filmekben a kung-fu mesterek, és az olyan vagány és tiszteletet parancsoló lenne! :D
Egyébként azért nincs sok ősz hajszálam, mert eleve nyugodt szakmát választottam, és amúgy is nyugis-békés ember vagyok. No para! ;)
süti beállítások módosítása