Mielőtt belevágnánk: nem sírni akarok. A pedagógusokkal úgyis "állandóan panaszkodnak, pedig nekik ott a nyári szünet, blablabla".

   Csak azon gondolkodom, hogy hova tartozunk mi, tanárok, így egyáltalán. Régebben az az élképzlés élt bennem, hogy mi vagyunk a középosztály egy része; művelt értelmiségiek, akik megtanítják a gyerekeiteket írni, olvasni, számolni. Szükség van ránk, a munkánkra. A munkáért cserébe pedig általában fizetség jár, amiből pedig adózni kell illik. Illene, legalábbis.

   A "fülkék forradalma" hevében elhangzott a radikális adócsökkentés ígérete, ami elég jól hangzik, hiszen az utóbbi időben - a szuperbruttósításnak "köszönhetően" - azért kellett többet túlórázni, hogy annyit kereshessek, mint a korábbi alapbérem.

   Az index elemzése szerint persze ez a adócsökkentés is úgy jó, hogy van akinek rossz, hiszen "Nehéz lesz olyan rendszert alkotni, amelynél egyetlen adózói csoport érdeke sem sérül." Nosza, sérüljön hát az érdek, de kié?

   "Változatlan bérszintet és járulékmértéket feltételezve a minimálbéresek és a garantált bérminimumot keresők 3-4 ezer forint körüli összeget buknának...", idági nem rossz, bár azért havi 3-4 ropit is meg lehet érezni. Na, de kik az igazi vesztesek?

   "A legtöbbet, csaknem 12 500 forintot az átlagbért, vagyis bruttó 150 ezer forintot keresők buknák el, ha az adójóváírásra jogosító összeghatár már nem vonatkozna rájuk." Hogyan néz ki ma egy átlagbért kereső állampolgár? Ki lehet ilyen lúzer, hogy csak havi 150-et keres bruttóban? A közalkalmazotti bértábla szerint mondjuk egy egyetemi diplomával rendelkező középiskolai tanár, aki a pályán van már kábé 8-10 éve.

  Nem mi vagyunk a középosztály. Ilyen körülmények között nem is lehetünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://senkisemolvassa.blog.hu/api/trackback/id/tr612331764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010.09.29. 22:25:30

No, akkor örülhetsz, mert Te nem vagy 8-10 éve pályán, így biztosan nem jársz rosszul sem. :P
(Jóvanna, poén volt. :) )

Mifelénk anno az volt még érdekes, hogy ugye nálunk nem volt 100%-ig eldöntve, hogy most közalkalmazottaknak vagy köztisztviselőknek számítunk. Így persze minden kérdéses esetben azok voltunk, amelyik szerint kevesebbet kellett, hogy adjanak. Jó muri volt az is.

Én mindig is szerettem egyébként a magyar adórendszert, legyen szó bármely időszakról. Annyira szánalmas volt mindig is, hogy az már egyúttal nevetséges. :)

2010.09.29. 22:30:34

Írok ide még valamit, hátha megjelenik itt is a "Friss topikok" részen egyébként már látszódó komentem. :)
(Tutijó ez a blogmotor.)

dr. Wilbur Swain 2010.09.30. 10:31:06

@csíz: :)
nevetséges, csak a poénját nem értem :/
mi a szarság már az, hogy a bérem 127%-a után adózzak?! :@

2010.10.01. 07:25:26

@dr. Wilbur Swain:
Ez azért jó, mert így jobban szolgálhatod a társadalmat, akár erődön felül is. Nem okoz ez Neked jóleső érzést? Másokért tenni valamit, nincs is annál jobb! :)
Egyébként erről most nekem a régi rendszerben honos teljesítési normák ugrottak be, amikor az 5éves tervnek nem volt elég a 100%-át produkálni. Ez is pont olyan, de most nem norma van, hanem sokkal egyszerűbben oldják meg. Simán belerakják az adóba.
Örülj Te is, hogy a Hazáért és a Pártért dolgozhatsz! :D

dr. Wilbur Swain 2010.10.01. 10:05:26

@csíz: :D
tegnap utánaböngésztem ennek az adójóváírásos témának: tehát visszajön az a pénz, csak nem havonta, hanem egy összegben, szóval remélem nem szopok akkorát

2010.10.01. 19:54:57

@dr. Wilbur Swain:
Neeeem foooogsz, ne aggódj. Nem lesz itt semmi baj. Visszajön az a pénz, viiiissszaaaaa.

(Vannak még naív emberek... :) )

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2010.10.02. 09:30:40

A tanártársadalmat módszeresen, fokozatosan, de alaposan, kéz a kézben verik szét évtizedek óta. Középosztály? Mi? Ugyan. A szalag mellett többet keresnék minimum egy huszassal.

2010.10.02. 13:33:37

@unknown_blogger:
Végre valamiben egyetértünk! :)
Valóban igaz, hogy nagyon profin csinálják. Hozzáteszem, nem csak a tanárokra igaz az, amit írsz, hanem nagyon sok másik, egykor megbecsült szakmára, csoportra is. Elég sok van, amelyik finoman fogalmazva is elveszítette egykori fényét.
Viszont én szándékosságot nem látok ebben a dologban. Sokkal inkább csak azt, hogy a világ változik, és most épp olyan időszakot élünk, ahol dúl a liberalizmus, és a törvények valamint a rend helyett a szabadelvűség és a könnyebb út választása az, amit a többség követ.

És ezt elsősorban magunknak köszönhetjük. Mi is változunk, és egyre inkább erősebbé és természetesebbé válik bennünk a liberalizmus.
Nézz csak meg egy órát ma, és nézz meg egyet 60-80 évvel ezelőtt. Ég és föld.
Nem csak a lehetőségek változtak nagyot (és itt nem a technikai lehetőségre gondolok, hanem olyanra, mint pl. jog, kötelesség, stb.). Hanem az emberek is. Akár a tanárok is.
Nagyon kevés van köztük, akire valóban azt tudnám mondani, hogy megfelelő nevelő. Elég csak benézni egy órára, amit tartanak, és inkább kijön az ember, mert nem akarja még látni sem, ami ott zajlik. Gyengekezű, erőtlen, fegyelmezetlen, liberális. Magyarázatot és kifogást keres megoldás helyett. Még önmagának is megmagyarázza (sőt, főként önmagának), hogy miért nem tesz semmit. Pedig tudja, hogy mit kellene tennie, de nem teszi. Fél? Lusta? Erőtlen? Szereti a könnyebb utat választani?
Végülis mindegy. A lényeg, hogy csak mástól várja a megoldást, de ő maga nem tesz semmit, csak próbál "túlélni".

Ugyanezt teszi egyébként a legtöbb szakma, sőt, a legtöbb ember ma Magyarországon, meg Európában is. Csak ott van jobb helyzet, ahol kényszerítve van az ember, hogy ne a liberális elveket kövesse - tehát ahol versenyhelyzet van. Mindenhol máshol rongyolódik le a társadalom, elvesznek az értékek. De ez már csak így szokott lenni. Minden nép, minden társadalom így szokta bevégezni. Nézd csak meg Rómát. Nála is hasonlóan kezdődött, majd egyszercsak jöttek mások, és eltaposták. Mi is így fogjuk végezni - jön majd más, aki eltapos minket, mert legyengültünk, kiöregedtünk. Merengünk a múlton, de változtatni már nem akarunk, mert kényelmesebb nem tenni semmit és csak beszélni róla, mint cselekedni és szembeúszni az árral.
Még pár évtized, esetleg 1-2 évszázad, és megszűnik a magyar nép. Furcsa lesz végignézni egy nemzet pusztulását...

AMáDé 2010.10.13. 23:03:27

@unknown_blogger: ez a tipikus magyar mentalitás. persze a valóság sem sokkal jobb: a tanár- (meg úgy általában a közalkalmazotti) pályát nem szétverik és pláne nem módszeresen, egyszerűen csak leszarják. amúgy ez talán még rosszabb, mint a szétverés, mert nincs mögötte még annyi koncepció sem.

unknown_blogger · http://www.tulajdonkeppen.blog.hu 2010.10.28. 19:52:51

Egy átlag régiónkbeli kukás 10-30.000 Ft-tal keres többet, mint mi. Hangsúlyozom: nem az a sok, hanem.

Nesze, link is van:

www.origo.hu/allas/aktualis/20101022-mennyit-keres-valojaban-egy-kukas.html

Gondolkozz kicsit, vegyél be Xanaxot is. Üdv

dr. Wilbur Swain 2010.10.29. 08:39:41

@unknown_blogger: óbazz... érdekes cikk volt, nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek
akkor ezért akarta Ganxsta Zoli is gyerekkorában kukás lenni, nem pedig matektanár
süti beállítások módosítása